Armani och mysbrallor

Man ska inte döma hunden efter håren, heter det. Ändå är det precis vad man gör. Åtminstone vad gäller folk och deras kläder.
Reinfeldtarna åkte till Kina för att snacka mänskliga rättigheter, miljö och affärsförbindelser. Hyfsat tunga frågor. Men det var deras mysbrallor vid ankomsten som stal showen och dominerade nyhetsrapporteringen de första dagarna. De följande dagarna handlade rapporteringen om att de nu skaffat elegantare outfits. Löjligt. Men ärligt talat, skulle vi ha tyckt att Dalai Lama var lika andligt klok om han hade haft Armanikostym? Nej. Kliver en lastbilsförare ur hytten i Armanikostym? Nej, nej. Hade Berlusconi vunnit det italienska valet utan Armanikostym? Nej, nej, nej.
Vi döms efter håren vare sig vi vill eller inte. Dalai Lama kanske har glittrande silverkostymer på sig hemma, lastbilsföraren kanske har en garderob full med måttbeställda kostymer och handsydda skor och Berlusconi? (nää, Berlusconi har nog alltid Armani).

Uppklädda sopgubbar

Kläderna signalerar inte alltid vem man är, utan oftare vem man vill vara och vilket syfte man har. För mig är möte med kunder (transportköpare) lika med kostym. En lastbilsförare i kostym möts förmodligen med stor misstänksamhet från kunden. Det visar att kläder skapar trovärdighet, och att trovärdigheten ser olika ut vid olika tillfällen.
Som jag har skrivit förut här i mina krönikor så har exempelvis renhållningsbranschen genomgått en rejäl uppryckning de senaste åren. Det började när sophanteringen, och därmed sophämtarna, kom närmare boende i och med all sortering och alla kärl. Boende ansågs reagera negativt på risiga kläder och därför fick förarna de fräscha och funktionella grejer som de nu använder. På köpet kom bättre bilar och bättre arbetsmiljö.
Kanske var det inte så enkelt att det bara berodde på kläderna, men på något sätt tror jag att det är svårare att behandla en välklädd person illa och att det är lättare att visa vad man är värd om man bra klädd. Därför tror jag att det är viktigt att lastbilsförare ser till att få, och använda, riktigt bra arbetskläder.

Lasse Holm
Verksamhetschef QIII
?som för övrigt tipsar den som är stressad om att läsa forskaren Dan Hassons bok ?Stressa rätt?

Om artikeln

Publicerad: 2008-05-23 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: