Rattfulla förare borde vara diskvalificerade för all framtid

?Sju fulla lastbilsförare fast i skånska hamnar.? Rubriken står där som ett hån mot allt vad trafiksäkerhet heter. I artikeltexten kan jag läsa vidare att det var en tidig måndagsmorgon som ett drygt hundratal poliser hade koncentrerat sina kontroller till hamnarna i Ystad och Trelleborg med angränsande vägar. Nästan samtidigt läser jag i ett TT-telegram: ?En lastbilschaufför som hade 2,52 promille alkohol i blodet när han stoppades av polis på riksväg 34 söder om Hultsfred åtalas för grovt rattfylleri. Andra trafikanter hade tipsat om chaufförens vingliga färd. Polispatrullen upptäckte genast hur berusad chauffören var och grep mannen.?

Jag blir både nedstämd och förbannad när jag läser om hur hänsynslöst vissa professionella förare av tung trafik kan handla. Totalt utan omdöme! Minsta lilla felmanöver kan krossa en personbil och utplåna alla människor som finns i den. Ofattbart! Rattfulla förare borde vara diskvalificerade för all framtid.

Enkel lagändring

Kontrollen av nykterheten i hamnarna måste bli kontinuerlig och ingen förare borde tillåtas köras genom kontrollstationen utan att det säkerställts att föraren är opåverkad. Och då räcker inte polisen till. Det behövs andra krafter också, till exempel särskilda vaktbolag med utbildade väktare för uppgiften. Bollen ligger hos regeringen för närvarande. Låt oss hoppas att den inte blir liggande stilla där länge till! Det skulle vara skandalöst. Det är en enkel lagändring som borde vara avklarad i ett nafs i syfte att öka trafiksäkerheten. Tycker jag.
Det borde också gå att ställa högre krav på yrkesförare när det gäller nykterhet. Så fort promillehalten överskridits borde denne i sådana fall dömas för grovt rattfylleri. Grunden härför är att riskerna är så mycket värre när det gäller tunga fordon som framförs av påverkade förare.

?Jag blir stolt?

Glädjande i sammanhanget är att flera yrkesförare har kontaktat mig och sagt att de gillar mitt skärpande förslag och att de varit ense med mig om att en sådan ändring också skulle vara ägnad att höja yrkesstatusen. När jag får sådana samtal eller mejl blir jag glad och ser en ljusning i allt trafikelände! Stolt blir jag också när jag ser gentlemannamässigt uppträdande från yrkesförare, som visar att de känner ett ansvar för trafiksäkerheten. Och det har jag också rätt många exempel på!
Och du som är yrkesförare och vistas mycket i trafiken: gör som jag och ring polisen på 114 14 (inget riktnummer) när du ser flagranta trafikbrott! Det kan finnas en polisbil i närheten. I akuta lägen, som till exempel vid misstänkta fall av rattfylla, ringer du självfallet 112 direkt. Då kan det brinna i knutarna för att rädda liv!
Och du som är yrkesförare betyder fantastiskt mycket för trafiksäkerheten! Tänk på det när du kör! Det är statushöjande.

Sven-Erik Alhem

Om artikeln

Publicerad: 2008-04-25 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: