Din dumme jävel

Det är i regel trevligt att få brev eller mejl från människor som har något att säga. Det kan vara uppfattningar om allt mellan himmel och jord. Jag får många intressanta synpunkter både per telefon och via brev eller mejl från människor rörande hastigheten på våra vägar. En del tycker som jag, andra inte. Men det ligger oftast ett värde i själva kommunikationen. De allra flesta skriftliga synpunkter som kommer mig till handa besvarar jag.

För en tid sedan var det en man som natten mellan söndag och måndag, klockan 01.52 noga räknat, från sin dator skrev följande till mig:
?Din dumme jävel? Fortsätta jaga Svensson är det enda du vill, det kvittar vad du säger. Det är min rättighet att köra för fort på motorvägen och det kommer jag att fortsätta med. Sen att det finns såna som dig som påminner om övervakningen i 30-talets Tyskland är fanimej skrämmande? Är du så jävla trög så du tror att dödsolyckorna minskar om jag skulle köra i 110 km/h istället för 123 km/h på motorvägen??

Noll koll

Och brevskrivaren fortsätter:
?Du är väl stöpt i samma form som Vägverket, NTF och polisen och dom har också noll koll. Alla har noll koll på verkligheten. Ni tycker att ni är så duktiga och vad har hänt hittills sen ?du? höjde böterna. Fattar du inte att det är fel väg att gå? Ni måste gå andra vägar för att komma till slutmålet men det går inte i era trånga små hjärnor. ? Det finns 1000 saker att förbättra på vägarna som inte har med farten att göra. Ändå prioriterar ni fel? Ni så satans inkompetenta så man blir rent mörkrädd.?

Tysta snattare

Det arga mejlet har en man som undertecknat med sitt förnamn skrivit närmare två på natten, när han kanske hade mått bättre av att sova. I all sin ilska har författaren framfört något som många tycker. Varför ska jag hålla mig till gällande hastighetsgränser, jag som kör så bra och säkert och varför ägnar ni inte er ambition åt annat, som till exempel att förbättra vägarna.
Andra normer ifrågasätts inte på samma sätt. Det är inte vanligt att snattaren skriver och påtalar att vi borde ägna oss åt värdetransportrånen och de grövre och systematiska inbrotten i stället för att jaga småsnattare. Snattare brukar inte heller skriva och tala om att de tänker fortsätta snatta. I trafiken är det annorlunda inte minst vad gäller hastigheten. Där vill många hävda sin rätt att själv bestämma farten.

Faktum är

Likväl kan forskningen konstatera att om alla motorfordonsförare hade följt gällande hastighetsbestämmelser, kört nyktra och haft bilbälte skulle antalet dödade minska högst påtagligt.
Varför tänkte du inte på det mitt i natten, när du var så arg och skrev till mig, Martin? Jag tror nämligen att du, precis som jag, vill att så få människor som möjligt ska omkomma eller bli skadade i trafiken.

Sven-Erik Alhem

Om artikeln

Publicerad: 2008-02-22 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: