Livet är gott – och skört

Väckarklockan ringer. Tidig morgon i slutet av november. Mörker och kyla råder. Jag tänker på sommaren. På en särskild dag i somras när solen sken och det för en gångs skull var hyfsat varmt. Min 18-åriga brorsdotter och hennes kompis skulle åka och bada. Brorsdottern står och väntar på garageuppfarten medan tjejkompisen backar ut bilen. Kompisen är ovan vid bilen och ser inte min brorsdotter utan råkar köra på henne. Och över henne.

Takpannorna rasar

I sovrumsmörkret i november kramar jag min flickvän lite extra och tänker på hur glad jag är att just hon befinner sig på den platsen. Sen väcker jag mina döttrar och småpratar med dem vid frukosten. Försöker ge dem en känsla av hur mycket de betyder för mig (inte helt lätt över en sömnig frukost i november, men jag försöker i alla fall). När jag åker till jobbet tänker jag på att jag har tur som har ett jobb som ofta är roligt och alltid intressant. Kort sagt är jag medveten om att jag har ett gott liv även en rå höstmorgon. Fast det hänger på marginalerna. De har hittills varit på rätt sida för mig – takpannorna har helt enkelt rasat ett par centimeter bakom eller framför mig och mina närstående, om man säger så.

Mosat bäcken

Lyckligtvis hade även min brorsdotter marginalerna på sin sida. Trots att kompisen är svårt chockad lyckas hon snabbt kontakta ambulans. Därefter tar sjukvården vid och de räddar min brorsdotters liv och lappar ihop hennes kropp och näst intill mosade bäcken på ett sånt sätt att hon antagligen inte kommer att få några bestående men.

Uppskatta livet

Fast det hängde, som sagt, på marginalerna. Om de hade varit på fel sida skulle en 18-årig flickas liv varit slut och en annan 18-årig flickas liv varit förstört. Sorgen och lidandet som det hade fört med sig har nästan inget slut. Poängen är att allas våra liv och lyckor hänger på marginalerna. Vi är sällan mer än ett par meter eller sekunder från katastrofen. Jag vill inte skrämma någon, bara peka på att ett helt vanligt liv, en helt vanlig dag i november, kan vara en stor lycka om alla familjemedlemmar finns på plats och har hälsan. Ibland kan det vara bra att påminna sig det. Det kan också vara bra att påminna sig hur ömtåligt livet är. Vi måste vara rädda om oss själva och om varandra. Ge en extra kram, visa att du bryr dig. Ta dig tid att skratta med människor du tycker om. Mys i soffan och se bra filmer. Ät god mat och njut av stunden runt köksbordet. Uppskatta livet och kör försiktigt.

Lasse Holm
Verksamhetschef QIII
?som för övrigt hoppas på en gnistrande jul

Om artikeln

Publicerad: 2007-12-20 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: