Förare söker fru

Dag efter dag går jag förbi dem, löpsedlarna som får mig att vilja sadla om. Bli bonde istället. Inte för att jag hyser någon längtan efter att mjölka kor, mocka i ladugården eller plöja åkrar. Eller bo mitt i spenaten med två mil till närmsta granne.
Nej, det är damerna som lockar!

Uppenbarligen, och bevisat av kvällstidningarnas i princip dagliga rapportering, vill alla kvinnor nu ha en bonde. Obegripligt men sant. Förmodligen finns det inte en enda ogift bonde i Sverige som inte har ett dussin hang-around-babes på gården. Dessutom är bondeyrket plötsligt otroligt populärt bland unga. På grund av ett tv-program. Jag anar en mäktig hand bakom detta. Är det LRF som lurar i kulisserna? I så fall borde de få något slags pris.

Fast tricket är gammalt. För några år sen funderade Målaremästarna på vad de skulle göra åt den skriande målarbristen och den svaga nyrekryteringen. De hade redan haft kampanjer, mässor och skolbesök. Det fungerade inte så bra. Fortfarande ansågs målaryrket vara i högsta grad oglamoröst. Då kläcker någon idén om ett inredningsprogram i tv. Inredning är ju hett och utan målare, ingen inredning. Så var Room Service ett faktum och sen dröjde det inte länge förrän kön till målareutbildningen ringlade lång. Och då hade de ändå inte slängt in en blivande fru i potten.

I vår bransch pratas det nu mycket om stora rekryteringsproblem och kommande förarbrist. Till viss del hänger det ihop med att branschens image är långt ifrån glödhet. Lösningar diskuteras: ?Högre lön?, säger Transport, ?Mer personlig utveckling?, säger Sveriges Åkeriföretag. ?tv?, säger jag. Man skulle lätt kunna göra en succésåpa om lastbilsförare. Ingredienserna finns ju där gratis: intressanta personer, händelser på vägen, spännande platser, avancerad teknik, stora fordon, farligt gods och farligt väder. Föraryrket har utvecklats mycket de senaste åren och är definitivt att föredra framför mjölka-, mocka- och plöja-träsket, tv kan få folk att fatta det. Kanske kan populariteten spilla över på mig också så att kvinnorna slipper lervällingen och kan stå och tråna på asfalten utanför hos mig istället.

Lasse Holm
Verksamhetschef QIII
?som för övrigt har hört att tomten inte finns på riktigt. Verkar konstigt?

Om artikeln

Publicerad: 2006-12-01 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: