Så här såg macken ut på tiden då det begav sig. Då kunde lastbilarna ta sig in på macken, något som idag kräver betydligt större utrymme.

6-voltslampor och veteranbilsolja

Nostalgimack slår upp portarna i Mörarp

I lilla Mörarp öster om Helsingborg gick byborna man ur huse den 13 september, för att delta i återinvigningen av den anrika Caltexmacken som efter att ha varit stängd de senaste tio åren, åter slog upp portarna med musik, grill och härliga, tidsenliga fordon. Trots det lite grå vädret verkade alla i byn och många tillresta, vara på plats.

1936 startades AB Carl Westbergs bensinstation i Mörarp och under åren växlade det mellan Caltex och Texaco. Westberg drev företaget fram till slutet av 70-talet då Stig Stolt tog över och då handlade det mest om cyklar.

För tio år sedan stängdes dörrarna för gott – tills i somras, när Tobias Bager köpte macken.
– Det var viktigt för mig att den skulle ha kvar den gamla stilen, säger Bager. Men vi kommer inte heller att vara en mack i ordets vanliga betydelse.

De kommer att sälja en del produkter som passar de äldre bilarna. Till exempel 6-voltslampor och olja till veteranbilar. Tobias riktar ett särskilt tack till företaget Gigalube som säljer olja till macken i traditionella behållare med Caltex eget namn på. Och fortfarande är det mer som ska utvecklas för att ytterligare skapa rätt miljö.

Macken ska hålla öppet 9-17 med hjälp av blomsterhandlerskan Johanna Fribergs ”Johanna Grön” som också finns i lokalen. Viss reparationsverksamhet kommer att finnas eftersom Tobias själv brinner för de gamla bilarna.
– Min fru Hanna satsar på att ha servering i macken, men ännu har vi det bara till förbokade gäster, säger Tobias och berättar att de bland annat haft motorcyklister där och då ingick även en guidad tur.

Förr gick Pärlrallyt ofta förbi macken i Mörarp som då var stängd, men nu hoppas Tobias att rallyt ska återuppstå för då kunde de ha en kontrollstation hos dem i tidsenlig miljö och med gott kaffe och möjlighet att köpa en del produkter.

Macken har åter satt Mörarp på kartan för intressanta upplevelser och med sitt läge mitt i byn vid livsmedelsaffären och pizzerian, blir Caltexmacken åter en samlingspunkt för den som vill uppleva att det faktiskt ibland var bättre förr.
– Macken ska vara ett naturligt vattenhål för dem som är ute på våra vägar att stanna till vid, avslutar en mycket glad och nöjd Tobias Bager och fortsätter att mingla med alla gäster som kommit.

Se filmen från invigningsdagen (Foto: Heidi Bodensjö):

Om artikeln

Publicerad: 2015-09-17 08:19
Kategori: Nyheter
Taggar: Caltex Mörarp Nostalgi Veteranbilar