”Rättvisan uppfattas inte alltid som särskilt rättvis”

Skolans värld var ofta hårdare förr. Då menar jag fysiskt. Fysisk bestraffning – om än formellt måttfull sådan men i praktiken ibland hård och starkt kränkande – ansågs rymmas inom ramen för en god fostran. Läraren ansågs förr också med viss våldsutövning kunna vidmakthålla sin auktoritet. Det fick jag en gång i tiden själv som elev erfara.

Numera accepteras ingen skolaga. Bestraffning får aldrig ske fysiskt. Det finns vissa akuta situationer där visst våld kan vara möjligt. Till exempel kan ju både nöd- och nödvärnslägen uppkomma i skolvärlden, precis som i övriga samhället.

Inte heller aga i uppfostrande syfte från föräldrars sida accepteras numera.

Om en lärare skulle använda sig av våld kan det bli en dyrbar rättslig sak av agerandet. Låt oss ta ett modernt exempel med olika utgång i tingsrätt och hovrätt.

En lärare i 60-årsåldern blev uppenbarligen irriterad på en 14-årig elev som - störande för lektionen - sparkade på en klassrumsdörr bakom vilken läraren hade en lektion.

Läraren har därefter sökt upp den sparkande eleven på skolgården. Han har greppat tag om elevens nacke och önskat att eleven skulle följa med in och be de andra eleverna om ursäkt för sitt störande beteende. Greppet gjorde ont och en viss rodnad syntes efter greppet.

Läraren åtalades för ofredande. Tingsrätten ogillade åtalet på den grund att det inte gick att fastställa hur hårt greppet faktiskt varit. Den ogillande domen överklagades till hovrätten av elevens målsägandebiträde.

I hovrätten konstaterades att nackgreppet varit ganska hårt och förorsakat rodnad och att greppet gjorde ont. Vidare fann hovrätten att ordningsstörningen upphört när läraren därefter sökte upp den störande eleven. Och eftersom det då inte gällde en sådan akut situation där man som lärare kan ha rätt att använda visst våld, var lärarens agerande i stället att anse som en otillåten kroppslig bestraffning som faller in under brottsrubriceringen ringa misshandel.

Hovrätten dömde läraren och han fick 60 dagsböter med en sammanlagd bötessumma på 24 000 kronor. Läraren förpliktades också att betala skadestånd till eleven med 5 000 kronor för den allvarliga kränkning som misshandeln ansågs ha inneburit för eleven.

Det är alltid svårt att bedöma straffvärdet när man inte har tagit del av hela utredningen och helst också varit med under huvudförhandlingarna i domstolarna. Men så mycket kan jag uttala att jag tror att många tycker att läraren fick betala dyrt för sitt agerande.

Det är nog inte heller troligt att han själv uppfattat sitt agerande som en misshandel. Möjligen inser han att vad han gjorde på skolgården kunde kännas som en bestraffning och kränkning för den tidigare sparkande eleven.

Och med tanke på så många andra fel som begås under yrkesutövning med negativa konsekvenser för dem som drabbas utan att det leder till någon lagföring för den som gjort fel, finns det säkert många som tycker att det var att ta i att låta straffet för lärarens beteende på skolgården bli så kännbart för honom.

Å andra sidan har han otillbörligt utnyttjat sin maktöverlägsenhet gentemot den 14-årige eleven genom att greppa tag om hans nacke.

Så mycket kan sägas, att den så kallade rättvisan inte alltid uppfattas som särskilt rättvis. Av alla.

Sven-Erik Alhem


 

Om artikeln

Publicerad: Fredag 23 Februari 2018, kl 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: Barnaga, Rättsfall, Skola, Straffvärde

Jimmie Åkesson besökte Börje Jönsson Åkeri och trafikpolisen i Helsingborg

Det finns två sidor av transportbranschen. Den ena är den politikerna då och då debatterar om i Stockholm. Den andra är verkligheten som uppstår ute på vägarna efter politiska beslut och som branschens utövare ska hantera. Jimmie Åkesson (SD) har nu fått en inblick i den krassa verkligheten.

DEBATTARTIKEL

Pia Nilsson (S):

”SD mörkar vilka de vill samarbeta med”

Thomas Morell ger i sin replik inget svar på varför han inte vill ge Polisen det kanske skarpaste verktyget hittills i kampen mot den illegala trafiken.

Bil som körde iväg trots körförbud tidigare ertappad med att stjäla diesel

Den bulgariska dragbilen får körförbud av Malmöpolisen – smiter – och tas igen, men då åker klampen på. Många läser artikeln, men en läsare är extra vaken och känner igen dragbilen från en artikel i november 2014 då bilen är inblandad i en dieselstöld och den då aktuella föraren försöker köpa sig fri med öl och sprit.

DEBATTARTIKEL

Morell (SD) svarar Pia Nilsson (S):

”Ett sätt att försöka dölja sina egna tillkortakommanden”

Det vore klädsamt om tonläget från socialdemokraten Pia Nilsson antog en lite mer sansad nivå. Hur valresultatet och eventuella strukturer i den politiska kartan kommer att se ut har ingen av oss svar på idag. Att ”förutsätta” det ena eller det andra är enbart ett sätt att försöka dölja sina egna tillkortakommanden.

Volvo levererar 90-tons lastbilar till svensk gruvsatsning

Gruvbolaget Kaunis Iron skriver ett åttaårigt leasingavtal med Volvo Lastvagnars återförsäljare Wist Last & Buss om ett 30-tal nya malmlastbilsekipage. Två miljoner ton järnmalmskoncentrat per år ska transporteras.   

Skärpt beställaransvar förväntas träda i kraft den 1 juli

I dag har vi problem med olagliga yrkestransporter, osund konkurrens och företag som dumpar villkoren. Det är angeläget för regeringen att komma till rätta med problemen och därför föreslås nu att företag och myndigheter ska ta större ansvar för att kontrollera att de transporter som de beställer är lagliga. Detta skriver regeringen i ett pressmeddelande på onsdagen.

Girteka skriver avtal med vandrarhemskedja

Girteka Logistics skriver kontrakt med Hostelling International Norway för att ge sina chaufförer bra boende under de långa rasterna i Norge.

Freja och Donalds överens – fakturan betalas

Bärgningen av Frejas ekipage leder till att bärgningsföretaget åberopar retentionsrätten och initialt är Freja inte alls nöjda med situationen och tonläget är stramt. Nu har Freja samlat information om händelsen vilket leder till att de betalar det fulla beloppet.

Överfölls och rånades i lastbilen

”Det gör ont när han slår sönder min överläpp”

"Det känns overkligt, som i en film", säger han. "Sedan inser jag att det faktiskt händer och jag får puls som om jag springer ett maratonlopp." Känslan som uppstår när man klockan fyra på morgonen inser att någon bryter sig in i ens hytt beväpnad med pistol, är något ingen ska behöva uppleva på sin arbetsplats. Brottet rubriceras som grovt rån.

DEBATTARTIKEL

Replik:

Varför vill inte Morell ha effektivare kontroller?

Sverigedemokraternas kandidat till riksdagen, Thomas Morell, har i en debattartikel påstått att regeringen visar trötthetstecken när det kommer till kampen mot den osunda och illegala åkerinäringen.
Morells påstående förvånar alla som följt utvecklingen senaste åren.

Konferens med fokus på parkeringsplatser

”Var ska arton mil lastbilar parkera?”

Under 2017 kom det in mer än en miljon lastbilar enbart via södra Sverige. Det betyder cirka sex mil lastbilar om dagen. 1 000 lastbilar behöver runt arton mil parkeringsplats. Var ska alla dessa fordon parkera?
Så inleder Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson mötet Rastplats 2018.

Magnet på växellådan kostar polskt åkeri 390 000

I går morse, torsdag, stoppades ett polsk ekipage av danska Tungvognscenter Syd. Den 50-årige, polske chauffören verkade nervös och anledningen till det skulle snart visa sig. Färdskrivaren hade nämligen inte registrerat någon körning vid tidpunkten då ekipaget stoppades.

DEBATTARTIKEL

Thomas Morell:

Olaglig trafik konkurrerar ut seriösa åkare – regeringen föreslår kilometerskatt

Så har regeringspartierna återigen dammat av sitt förslag om kilometerskatt. Man motiverar skatten med att den skall vara lika för både svenska och utländska åkerier. Man har dock inte löst hur det skall fungera i verkligheten, utan man lever i någon slags förhoppning att det skall fungera.

KRÖNIKA

Alhem om Akilovrättegången

Terroristens mål - att injaga allvarlig fruktan

Mitt under pågående jättemål i Stockholms tingsrätt gällande terroristbrott (tilltalad är Akilov) skriver jag denna krönika med massor av mina tankar hos de många överlevande brottsoffren i Akilovs hänsynslösa spår.

Fem otillåtna cabotage under polisutbildning i Helsingborg

Just nu pågår polisens "cabotageutbildning" för fullt på olika håll i landet. Proffs har besökt ett gäng trafikpoliser under den praktiska delen av utbildningen. En kurs som hittills under sammanlagt två praktikdagar har resulterat i fem rapporterade otillåtna cabotage.

Sven-Erik Alhem

Sven-Erik Alhem

Efter att ha lämnat min tidigare tjänst som överåklagare senast i Malmö och tidigare i Stockholm arbetar jag nu i mitt företag Sven-Erik Alhem AB som konsult och rättskommentator åt media. Jag är också föreläsare, moderator samt oberoende granskare av rättsfall. Det kan nämnas att jag följt Arbogamålet, Rödebymålet och flera andra uppmärksammade rättsfall. Jag har löpande kommenterat mängder av rättsfall. Erfarenheterna från nära 40 års arbete inom rättsväsendet är väsentliga för min nya verksamhet.

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs
Stäng

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant