Äldre vita män i total dominans bland engelska yrkesförare

Äldre vita män i total dominans – i England är bara två av hundra lastbilschaufförer kvinnor. Och mångfalden är usel – 96 procent av alla chaufförer är vita. Nu vill regering och branschen själv få en ändring till stånd.

Text: Håkan Bjärsdal
Foto: Tommy Holl, arkivbild

Trucking Lives” (Livet som lastbilschaufför) heter det treåriga projektet (2022–2025) som ska kartlägga chaufförernas liv och bidra till förändring. Det handlar om chaufförer inom HGV (Heavy Goods Vehicle = De tunga transporterna)

Det är Oxfords universitet som driver projektet och målsättningen är:

  1. Visa upp det dagliga livet och erfarenheterna hos engelska lastbilschaufförer.
  2. Undersöka förändringarna som ändå har skett inom lastbilsbranschen i landet.
  3. Hitta sätt att förändra villkoren till det bättre för landets lastbilschaufförer – för att locka fler, och andra grupper, att bli chaufförer.

Man konstaterar att de tunga vägtransporterna är viktiga för att vanligt folks vardagsliv ska fungera. Det har engelsmännen märkt på senare år under Brexit och pandemin – stor brist på chaufförer gjorde att stormarknader och bensinmackar led brist på varor eller stod tomma.

Även om det blivit bättre kvarstår problemen och projektet konstaterar att varken regering eller planerare riktigt har förstått hur svårt branschen har det. Många lastbilschaufförer har valt att lämna yrket.
Både regeringen och åkerierna vill därför se en förändring och är väldigt intresserade av att locka yngre och kvinnor och se en större mångfald.
– Det är ingen direkt hemlighet att branschen totalt domineras av äldre, vita, brittiska män, menar projektets ledare, Dr Debbie Hopkins, biträdande professor i human geografi vid universitetet i Oxford.

Regeringen har därför erbjudit gratis, eller sponsrade lastbilskörkort, börjat förbättra rastplatser och faciliteter för chaufförer för att locka nya grupper.

Vad tycker chaufförerna om de här nya greppen från regeringen? Det vill projektet också undersöka.

Och det kanske viktigaste – vilka erfarenheter har de få chaufförer som ändå finns som avviker från den ”äldre, vita, brittiska mannen”? Exempelvis kvinnor och icke européer? Hur är det för dem att arbeta i en sådan mansdominerad bransch och nästan utan etnisk mångfald?

För att få svar på alla frågor har man inom projektet jobbat både med stora undersökningar och djupintervjuer för att få svar.

  • Hur upplevs jobbet som chaufför? Hur får man ihop vardagslivet?
  • Vad behöver förändras för att attrahera och behålla en blandad grupp av chaufförer?
  • Vad behövs för att ”uppgradera” arbetslivet för chaufförer?

Svaren på många av frågorna har börjat ticka in till projektet och Proffs återkommer i en senare artikel och berättar om detta.

Fotnot:
Projektet ”Trucking lives ”är sponsrat av engelska ESRC (Economic and Social Research Council) och är en del av deras arbete för att förändra och utveckla engelskt arbetsliv.

Om artikeln

Publicerad: 2024-06-13 15:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförsbristen England Jämlikhet