Lastbilsmekaniker Emil Didriksson i full koncentration under ett av momenten ledde till att han totalt fick två bronsmedaljer. Lastbilsmekaniker Emil Didriksson i full koncentration under ett av momenten ledde till att han totalt fick två bronsmedaljer.

Medaljregn vid Yrkes-EM i Gdansk

Efter tre dagars intensiva tävlingar blev resultatet hela åtta medaljer till det svenska landslaget. Guld, silver, två brons och fyra Medallion for Excellence. Guldet gick till kategorin servering genom Evelina Fäldt och de två bronsmedaljerna gick till lastbilsmekanikern Emil Didiksson.

Inför Yrkes-EM uppmärksammade vi händelse och nu har resultaten kommit. Efter kvällens avslutningsceremoni på Polstat Plus Arena står det klart att det svenska Yrkeslandslaget reser hem med åtta medaljer – ett guld, ett silver, två brons och fyra Medallion for Excellence. Servitrisen Evelina Fäldt knep guldmedaljen och kan därmed titulera sig som europamästare inom servering. Evelina vann dessutom utmärkelsen ”Best of Nation” då hon hade högst poäng av alla de svenska tävlande. Silvret gick till kocken Love Dahl, och de två bronsmedaljerna kammade lastbilsmekanikern Emil Didriksson och det tävlande paret i entreprenörskap, Lisa Viklund och Emilia Friberg, hem.

Medallion for Excellence är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité i sitt yrkesutövande och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i respektive yrkeskategori. Medallion for Excellence togs av frisören Jasmin Aslan, hudterapeuten Disa Lynard, industrielektrikern Simon Pettersson och Maria Tsychkova som tävlade i kategorin CNC-operatör fräsning.

Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden inleder med att gratulera alla tävlanden som tagit en medalj under detta EM.
– Motståndet har varit tufft och vi är oerhört stolta över vårt svenska Yrkeslandslag som givit allt under dessa intensiva dagar. Vi har peppat varandra och sammanhållningen har varit på topp. Det har varit ett viktigt inslag i detta EM – att äntligen få komma i väg och vara tillsammans som ett lag efter åren med pandemin. Energin har varit fantastisk, och vi på WorldSkills Sweden är stolta över hela laget, säger han.

Nästa gång Yrkes-EM arrangeras är 2025 i Herning, Danmark. Det svenska Yrkeslandslaget tävlar nästa gång i Yrkes-VM i Lyon, Frankrike, 2024.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-11 09:22
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilskadetekniker Emil Didriksson Lastybilsmekaniker Maskintekniker Personbilstekniker Yrkes-EM