Rysslands export av råolja påverkar priset neråt. Landets exportnivå är nu nästan lika hög som innan invasionen av Ukraina. Rysslands export av råolja påverkar priset neråt. Landets exportnivå är nu nästan lika hög som innan invasionen av Ukraina.

Nu faller oljepriset och priset vid pump följer efter

I samband med att världsmarknadens pris på råolja fallit kraftigt, reagerar svenska drivmedelskedjor på bred front och sänker drivmedelspriset vid pump.

Riktpriset för diesel sänks med 35 öre/l till 20,76 kr/l. Biodiesel (HVO100) sänks lika mycket och landar på 26,62 kr/l. Fordonsgasen sänks med 35 öre till 31,60 kr/kg. Även etanol (E85) sänks och det med hela 80 öre vilket ger 15,95 kr/l.

Lägsta priset sedan början av januari uppvisar bensin som sänks med 50 öre till 19,29 kr/l.

Igår under onsdagens handel noterades att råoljepriset gjorde en rejäl dykning med 5 procent och fortsätter neråt mot 74 dollar per fat. Inte sedan mars har råoljepriset legat under 75 dollar per fat. 12 april låg priset på 87 dollar.

Att råoljepriset sjunker gör det trots att Kina slutat ha omfattande pandemirestriktioner vilket har ökat efterfrågan på drivmedel. Kina är världens näst största ekonomi.

En annan faktor som spelar in på det fallande råoljepriset är att Rysslands export av råolja har gått upp till 4 miljoner fat – per dygn. Rysslands ökade export sker trots att det finns en uppgörelse mellan oljeländerna i kartellen OPEC om minskad oljeproduktion.

Rysslands exportnivå är den näst högsta sedan landet invaderade Ukraina i februari 2022.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-04 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Oljeexport OPEC Råolja Råoljepris Ryssland Ukraina