Foto: NCA pressmaterial. Foto: NCA pressmaterial.

Nio års fängelse för människosmuggling

Under förra månaden avslöjades det att en rumänsk lastbilschaufför, tillsammans med fyra andra män med adress i Storbritannien, har dömts för människosmuggling efter att brittiska National Crime Agency undersökt fallet. Chauffören har nu blivit dömd till nio års fängelse.

Enligt National Crime Agency (NCA) som utredde ärendet under fyra år har de fem männen smugglat in tre migranter till Portsmouth, Storbritannien gömda i en trailer för tempererade varor.

NCA:s tjänstemän observerade hur migranter smugglades in på en trailer lastad med spenat från Spanien. Detta skedde 2019.

Efter att ha korsat den Engelska kanalen med en Caen-Portsmouthfärja, kördes ekipaget till en industrifastighet i Ructon, West Sussex.

Migranterna, en irakisk kvinna i 30-årsåldern och två irakiska bröder 18 och 13 år gamla, eskorterades sedan vidare till en Volkswagen-van för att köras till andra bilar i närheten av A27.

NCA säger att lastbilschauffören som är rumänsk medborgare, försökte smita när NCA närmade sig hans fordon, men misslyckades och greps.

När lastbilshytten genomsöktes fann NCA plastpåsar innehållande motsvarande cirka 442 000 svenska kronor i kontanter. Man fann även sedelbuntar bestående av både euro och ytterligare pund som tillsammans hade ett värde av motsvarande cirka 90 000 svenska kronor.

Nio års fängelse kan tyckas mycket, men domaren på Bournemouth Crown Court sade att: ”Du utförde den väsentliga funktionen genom att föra migranterna in till Storbritannien. Du hade även en tydlig organisatorisk roll i att hantera delar av uppdraget och för detta färväntde du dig och fick också stora summor för ditt engagemang.”

Richard Harrison, NCA:s sektionsbefälhavare, sade: ”Dessa människosmugglare hade inga problem med att utsätta sårbara migranter, inklusive barn, för transport i kyltrailer timmar i sträck och över kanalen. Det framgår av de bevis vi fann att det enda skälet till deras agerande var profit, utan hänsyn till migranternas säkerhet”, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-04-18 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Människosmuggling Migranter Smuggling