I Italien stals ett nyttofordon i timmen förra året

Data som sammanställts av det italienska företaget Viasat baserat på siffror från polisen, visar att 2 416 lastbilar stals i Italien under 2022. Det är en ökning med 10 procent jämfört med 2021. Stölder av andra fordon ökade med 18 procent till 6 620 fordon under 2022. Totalt under 2022 stals 9 036 transportfordon.

Av de fordon som stulits, återfanns 43,5 procent, men när det gäller tunga fordon som stulits har procenten återfunna sådana minskat till 34 procent.

I en kommentar till siffrorna sade Gianni Barzaghi, vd för Fleet Italia Business Unit på Viasat: ”Gäng av väl förberedda kriminella ser lastbilar och skåpbilar som lätta mål. Även när fordonen bärgas har de ofta redan rensats från det gods de transporterade. Hur kan man skydda sig mot tillgreppen? Satellitteknik är definitivt den säkraste metoden eftersom den gör att fordonet kan skyddas och om det blir stulet kan det hittas med hjälp av geolokalisering.”

Att Barzaghi säger så är förväntat givet sin position i företaget. Icke desto mindre är siffrorna alarmerande och belyser omfattningen av fordons- och godsstölder i Italien, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-04-06 08:59
Kategori: Nyheter
Taggar: Fordonsstöld Italien Lastbilsstöld Polis Viasat