Sjunkande energipriser

Idag sjunker priset för Brent-olja ner till 85 dollar per fat vilket är det det lägsta priset sedan januari i år. Anledningen kan delvis kopplas till världens centralbankers räntehöjningar.

För svensk del förväntas priseffekten delvis utebli eftersom den svenska kronan kraftigt har försvagats gentemot dollarn.

För knappt två veckor sedan kunde vi berätta att för knappt två veckor sedan sänkte de stora drivmedelskedjorna priset på bensin, men höjde för diesel på bemannade stationer. Idag sänks priset på bensin med 25 öre till 19,30 kronor per liter. Dieseln sänks med 35 öre till 24,06 kronor per liter.

Brent är den mest handlade av alla jämförelseindex för olja och definieras som råolja främst från oljefälten i Nordsjön: Brent, Forties, Oseberg och Ekofisk (som tillsammans kallas BFOE). Denna olja har ett brett användningsområde eftersom den är både söt och lätt och därmed enkelt raffineras till diesel och bensin.

Om artikeln

Publicerad: 2022-09-26 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Brentolja Drivmedelsbolag Drivmedelspriser Energipris