Så väljer du rätt bilkamera

Bilkameror har vuxit i popularitet de senaste åren. Idag finns det en uppsjö av olika varianter att köpa. Men precis som med andra kameror gäller att du får det du betalar för. Här är fem saker som du bör tänka lite extra på innan du bestämmer dig enligt dashcam-experten Robert Ingebretsen på Nextbase.

Användandet av bilkameror, eller dash cams, som de också kallas, har skjutit i höjden sedan det stod klart att det är tillåtet att använda dem i Sverige. Det skydd som kamerorna ger vid försäkringsärenden eller rättsliga tvister har visat sig vara så hjälpsamma att vissa försäkringsbolag idag ger rabatt på premien till den som utrustar sin bil med en kamera.

Men precis som när det gäller vanliga kameror, så får man vad man betalar för. Här följer några tips om vad du bör titta noga på innan du slår till, för att inte köpet ska sluta med besvikelse:

Billiga modeller har ofta enklare optik och sensorer vilket leder till sämre bildkvalitet. I synnerhet vid nattkörning krävs det att såväl optiken som sensorn i kameran är av god kvalitet för att filmerna ska bli användbara.

Kontrollera även vilken upplösning den tänkta modellen spelar in i. De bästa modellerna klarar idag av att spela in i 4K upplösning, vilket gör dina filmer anmärkningsvärt skarpa och klara. Detta i sin tur betyder att det är lättare att läsa av detaljer som till exempel registreringsskyltar.

Att säkerställa att kameran klarar av att leverera användbara bilder även efter att solen har gått ner är viktigt av flera anledningar. Dels har vi ju många mörka månader i vår del av världen, och det säger sig ju självt att bilinbrotten ökar då tjuvar kan ta skydd av natten.

Vissa dash cams är utrustade med så kallad ”night vision”, vilket kraftigt kan förbättra bildkvaliteten nattetid.

Många dash cams skryter med att de filmar en väldigt stor vinkel av det som försiggår framför kameran. Men detta kan ibland vara något av en fallgrop. Ultravidvinkelobjektiv är tekniskt sett komplicerade att tillverka, och risken är påtaglig att en billig kamera med allt för extrem bildvinkel lider av väldigt oskarpa bildkanter.

Ett tips är att titta på exempelfilmer online, och då undersöka lite extra hur bra bildskärpan håller över hela bilden. Chansen är stor att en kamera med lite snävare bildvinkel, runt 140 grader, kan ge en bättre bildkvalitet, där det klart och tydligt även går att se vad som sker i periferin.

Mer avancerade bilkameror kan ofta erbjuda användbara extrafunktioner. Några exempel är AI-teknik som i kombination med en GPS känner av om du är med om en olycka, och i så fall kan ringa efter hjälp automatiskt, en funktion som potentiellt kan rädda ditt liv till exempel vid en singelolycka på en sparsamt trafikerad landsväg.

En annan funktion som kan vara värd att titta efter är en bakåtriktad kamera som kan registrera även det som sker i bilen samt bakom den. Detta ger ett extra skydd mot till exempel bilar som kör för nära bakom dig.

Tänk även på att utrusta din kamera med tillräckligt stor minneskapacitet, och att minneskortet är snabbt nog att spara ner dina videofiler. I synnerhet om du väljer en kamera som filmar i 4K-upplösning krävs ett minneskort med hög skrivkvalitet.

Kom även ihåg att om du har flera kameramoduler så delas ofta den totala inspelningskapaciteten mellan dessa.

Så vilken dash cam-modell är rätt för dig? Allt beror på dina körvanor och livsstil. Till syvende och sist bör alla bilkameror erbjuda dig en känsla av säkerhet, oavsett om det gäller ansvarsförsäkringar, avskräcka vandaler och fungera som hjälp vid en nödsituation.

I den tryckta tidningen (Proffs nr 7-2022, som kom ut den 22 juli) kan du förslagsvis läsa vårt dash cam-test där vi ”klämt och känt” på Nextbase 622GW med tillhörande, bakåtriktad kamera.

Om artikeln

Publicerad: 2022-07-26 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Backkamera Bildkvalitet Bildupplösing Bilkamera Dash-cam Nextbase Robert Ingebretsen