Naturskyddsföreningen:

Varför dröjer riksdagen med att stoppa importen av rysk olja och gas?

Sju veckor har passerat sedan riksdagen sa nej till att stoppa importen av rysk olja och gas. Flera partier har sagt att de har svängt i frågan sedan dess, men ännu har inget beslut tagits och Putins största inkomstkälla är fortfarande ohotad. Naturskyddsföreningen har svårt att förstå var skon klämmer.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har ett importstopp av rysk olja och gas varit en het potatis, men när riksdagen tog ställning i frågan den 24 mars röstade en klar majoritet nej.

En timme senare höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tal inför riksdagen och förklarade vikten av ett sådant beslut – och möttes av rungande applåder, trots att riksdagen precis gett Zelenskyj kalla handen.
– Flera partier har gått ut och sagt att de har svängt i frågan. Det gjorde de relativt tätt inpå riksdagens omröstning, men sju veckor senare har importstoppet ännu inte fastställts. Det är svårt att förstå varför riksdagen dröjer med beslut, framförallt med tanke på att nio av tio svenskar är positiva till ett importstopp enligt vår Sifo-undersökning, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Näringsutskottet har snabbutrett frågan sedan 7 april, men har ännu inte kommit i mål. Samtidigt kommer uppgifter om att Ungern och Slovakien inte kommer att stödja EU-kommissionens förslag till ett importstopp inom EU.
– Vissa partier anser att det vore bättre att invänta ett gemensamt beslut från EU. Men flera länder har redan infört ett nationellt importstopp, exempelvis Litauen och Polen, medan Tyskland har stoppat importen av rysk olja. Många medlemsländer inklusive Sverige har istället sänkt bensinskatten, vilket framstår som kontraproduktivt då det riskerar att öka efterfrågan på Putins olja och därmed att hundratals miljoner kronor går rakt ned i hans statskassa och krigförande armé – varje dag, säger Karin Lexén.

Ryssland är en av världens största oljeproducenter och exporten av olja och gas är landets största inkomstkälla. Vid ett importstopp från Ryssland blir Sverige desto mer beroende av länder som Saudiarabien och USA, som också producerar mycket olja.
– Det finns givetvis moraliska invändningar mot att importera olja från Saudiarabien också, som är en odemokratisk stat med hemska överträdelser mot mänskliga rättigheter. Dessutom måste vi snabbt minska utsläppen av växthusgaser för att leva upp till Parisavtalet. Därför måste vi styra bort från vårt fossilberoende helt och hållet. Naturskyddsföreningen vill se ett fossilförbud senast år 2030, säger Karin Lexén.

Om artikeln

Publicerad: 2022-05-12 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Energi Gasimport Naturskyddsföreningen Oljeimport Ryssland Ukraina