PostNord satsar på ellastbil i Helsingborg

För tredjepartslogistikverksamheten inom PostNord, är arbetet med att utveckla hållbara logistiktjänster ett prioriterat område. Kopplat till miljödelen inom hållbarhetsområdet utgör fossilfria transporter en central del.


Christer Svensson, transportchef på PostNord TPL.
– Det är glädjande att vi tillsammans med Tommy Nordbergh Åkeri kan erbjuda Nestlé, som är en av våra största kunder i Helsingborg, en helt fossilfri transportlösning, säger han.

En ellastbil kommer varje dag att transportera ungefär 150 pallar med kaffe från Zoégas kafferosteri till PostNords TPL:s lager i Ättekulla. Sträckan mellan rosteriet och lagret är cirka 10 kilometer enkel resa. Ellastbilen kommer att göra 8 till 9 tur-och-retur-resor varje dag.

Tommy Nordbergh Åkeri ingår i Tempconkoncernen.
– Vi har som första kund beställt denna fordonsmodell av Volvo Lastvagnar. Lastbilen är den första serietillverkade ellastbilen i Europa för tung distribution. Det är roligt att kunna göra denna satsning tillsammans med PostNord TPL och Zoégas. Vi siktar på att så långt som möjligt utföra transporter för våra kunder helt fossilfritt, säger Jonas Råstedt, VD på Tommy Nordbergh Åkeri.

Stefan Strand, vd på Volvo Lastvagnar Sverige, tycker det är glädjande att deras eldrivna Volvo FE Electric nu börjar sitt transportuppdrag i Helsingborg och berättar att de med ellastbilarna kapar inte bara avgasutsläppen, utan sänker även buller till en mycket låg nivå.

Totalt körs cirka 1 500 turer per år mellan rosteriet och lagret. Den nya transportlösningen innebär således en kraftigt minskad miljöpåverkan.
– Vår förhoppning är att denna satsning ska leda till mer hållbara och effektiva transporter. På sikt vill vi att alla våra fordon ska vara helt utsläppsfria. Det här är ett bra steg på vägen, säger Louise Juul Østergaard, fabrikschef på Zoégas.

Fakta om Volvo FE Electric:
– Totalvikt 27 ton.
– 2 elmotorer och en 2 växlad växellåda.
– Effekt 400 KW
– Vridmoment 850 Nm
– 4 batteripaket om vardera 50 kWh
– Räckvidd 170 km


Om artikeln

Publicerad: 2020-10-26 09:50
Kategori: Nyheter
Taggar: