Sällskap. Patrick Olsson ligger ute och kör i veckorna, men har alltid hunden Luna med sig i hytten. Rådjur är hennes specialitet när Patrick jagar. Sällskap. Patrick Olsson ligger ute och kör i veckorna, men har alltid hunden Luna med sig i hytten. Rådjur är hennes specialitet när Patrick jagar.

Patrick Olsson:

”Doften, det är doften av asfalt som är det bästa!”

I julinumret av Proffs skrev vi bland annat om Patrick Olsson som kör på lösen för JH Entreprenad & Transport. Han hyllar jobbet som chaufför av asfalt och älskar just doften.
– Jag är som ett barn på julafton när jag ska köra första lasset efter nyår. Det är då man mår som bäst, säger Patrick lyriskt.
Här bjuder vi dig på en stunds ”sommarläsning”:

Text: Håkan Bjärsdal
Foto: Tommy Holl

De första månaderna på året blir det väldigt lite körning av asfalt – det är för låga temperaturer för att lägga. Vägbanan får inte vara för kall och asfalten kyls för fort.
Men det lilla som blir av körningar hugger Patrick gärna på – det var ju det där med doften.
– Jag körde asfalt som mest två veckor i februari, sen har jag kört schakt en månad också.
Normalt sett ligger han ute och kör söndag – fredag. ”Jag jobbar såpass mycket att det inte är värt att åka hem.”
Hemma är Alingsås ”men tanten bor i Falköping så jag är där mest hela tiden när jag är ledig”.
Patrick trivs dock med att hänga och flänga runt på olika asfaltsjobb, det kan bli även långväga ibland, Jönköping, Örebro och Stockholm. ”Vi rullar dit jobben finns.”

På sned. Patrick Olsson har bytt MAN-loggan till en med belysning bakom, men M-et har kommit på sned. Går förstås att fixa till. JH Entreprenad & Transport har MAN och Volvo ”i stallet”.

Luna lyser upp
Även om han ligger ute hela veckan är han inte ensam.
– Jag har sällskap av lille vovsingen. Luna, tre år. Hon ligger skavfötters med mig i bilen. Hon är en blandning av wachtel (75 procent) och finnstövare (25 procent). Henne har jag när jag jagar rådjur.
Men denna årstid ligger ju jakten nere. Utom vildsvinen då. Nån kväll kan det bli vildsvinsjakt med nån kompis.
– Jag tog lastbilskortet i skolan på Bräckegymnasiet. Jag har alltid varit intresserad av bärgare och började med att köra bärgningsbil, sen kom jag in på asfalt och har stannat här.
Chaufförerna på JH sköter sina bilar själva, nån gång tar Patrick med bilen hem när han är i närheten av Alingsås, annars står den på uppställningsplatsen i Göteborg.

Pizza och en bärs
Patrick gillar det sociala med jobbet och har lärt känna mycket folk. Han kör ju på lösen och är inte knuten till något särskilt läggarlag utan hoppar mellan.
– Ett tag framåt nu ska jag vara med Peab som lägger nya E20. Det blir nog sju veckor, kanske med inhopp på annat också.
Ofta blir det långa arbetsdagar, sen övernattar Patrick i bilen vid verket (där asfalten hämtas). Andra bilar samlas där också.
– Man duschar, äter en pizza, tar en bärs och tjötar med de andra.

 

Hyppeln Nordörarna 2020 05 06 J H transporter från Kungälv med ägaren Asfalt doftar gott, tycker Patrick som längtar efter den när asfaltssäsongen drar igång varje år.

Tidningen Proffs är så mycket mer än ”bara” en nättidning. I 30 år har vi funnits som papperstidning. Nättidningen och papperstidningen kompletterar varandra, det handlar alltså inte om innehållsmässiga ”kopior”.

Ta en prenumeration nu! En tidning varje månad och massor med läsning på nätet för endast 315 kronor per år!

Här kan du köpa din prenumeration på faktura!

Eller – det enklaste – swisha 315 kronor till 123 597 84 24. Glöm inte att ange din adress i meddelandet…


Om artikeln

Publicerad: 2020-08-05 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Asfaltering Hemma hos JH Entreprenad & Transport Sommarläsning Vägarbete Vardagsreportage