I NÄSTA NUMMER:

Trogen personal och positiv attityd hos Bästekille Åkeri

I nästa nummer av Proffs (nr 8-2020) kan du läsa bland annat om Bästekille Åkeri AB i Sankt Olof på skånska Österlen. Åkeriet har en personalomsättning på noll. De anställda känner sig som delägare i företaget. Att de trivs med åkeriägaren Jan Andersson, går inte att ta miste på. Jan Andersson och hans sambo Jytte Pedersen har kämpat för det de har idag, men den positiva attityden som de har, tog dem hela vägen fram.

Jan är åkarson. Fadern hade maskinstation och körde även mjölkbil. Jan fick tidigt stå på flaket och lyfta på mjölkkannorna. Att det skulle bli lastbilar har han alltid vetat. Redan som liten körde han traktor och steget till lastbil var inte stort. Att bli åkare kom först senare, men inte så mycket senare i livet.

Redan 1975, precis efter att Jan gjort lumpen och fyllt 21, köpte han sitt första grusbilsekipage.
– Det vi har idag har Jan själv byggt upp, säger Jytte.

Fram till 1992 hade Jan endast ett ekipage. Det året tog han över faderns lastbil när denne skulle gå i pension. Samma år började Jans förste anställde, Lars Johansson, som nu varit på åkeriet i 28 år.


Åkeriet har en
varierad fordonspark och kör under GDL i Kristianstads tak.
– Att ha GDL skapar en trygghet. Om en kund inte betalar, får vi ändå betalt av GDL som sedan får ta striden med kunden, säger Jytte Pedersen.

Förarna säger att de alltid gör sitt bästa eftersom de trivs så bra. De har ett stort eget ansvar och få reparerat saker som är trasigt, är aldrig några problem. Allt ska fungera.
– Om det inte går bra för åkeriet, har ju inte vi heller det bra, säger chauffören Lars Johansson som tycker att de känner sig som delägare, men utan det övergripande ansvaret.

Vi frågar Jan Andersson om vad som har varit det värsta han har varit med om sedan han startade åkeriet?
– De första 7–8 åren, svarar Jan direkt. De var verkligen tuffa. Det var många gånger man undrade varför man gav sig in på det här.

Läs mer om åkeriet i nästa nummer (8-2020). Prenumerationen skaffar du genom att klicka här – eller genom att swisha 315:- (helår, 12 nr) till 123 597 84 24. Glöm inte att ange leveransadressen i meddelandet.

Om artikeln

Publicerad: 2020-07-29 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Bästekille Åkeri AB Hemma hos Nästa nummer Vardagsreportage