När Daniel Johansson som kör det grå fordonet trodde att kollegan i det vita fordonet träffats av saker som kastades ur personbilen, blev han arg. Foto: Fredrik Göthberg

Chaufför stoppade maratonbiljakt

Ett rådigt ingripande av en timmerbilschaufför stoppade en vådlig biljakt som pågått i mer än en och en halv timme på bitvis hal vägbana. ”Jag gjorde bara vad man måste i ett sådant läge”, säger chauffören Daniel Johansson.
Daniel Johansson
Daniel Johansson

Den 13 januari hamnade polisen i en biljakt som började i höjd med Storvik i Gävleborg och slutade nära Avesta i Dalarna, skriver Gefle Dagblad.

Det var när polisen ville kontrollera ett fordon vid 03.30-tiden som det blev uppenbart att personerna i bilen inte tänkte samarbeta utan tryckte istället gasen i botten. Flera patruller deltog i jakten längs E16 på väg västerut och sedan vidare söderut över länsgränsen.

Vägbanan var bitvis hal och även om det inte handlade om mycket höga hastigheter, sicksackade fordonet över vägen för att ingen skulle kunna köra om.

Henrik Berggren, befäl i polisens regionledningscentral, sade till Gefle Dagblad att en passagerare hoppade av i farten vid Garpenberg. Den personen har man i skrivandes stund ännu inte hittat, men han är anhållen i sin frånvaro.

Polisen förberedde med spikmattor, men dessa behövde aldrig användas eftersom nära Avesta, på väg 735 norr om Fors, blev det stopp. Där stod nämligen en timmerbil över vägen och blockerade och föraren av den jagade personbilen valde att istället köra i diket.

Det var Daniel Johansson som kör för NiRo Åkeri AB som fick stopp på den vådliga färden och Proffs redaktion kontaktar honom. Han tycker inte han har gjort något speciellt.
– Jag gjorde ju bara vad man ska göra i en sådan situation, säger han till oss. En sådan måste bara stoppas.

Det började med att hans kollega blivit omkörd av den aktuella bilen och ur bilen kastades det saker som Daniel först trodde hade träffat kollegans lastbil vilket gjorde honom upprörd. Snart såg han bilen komma med polisen i följe.

Var det svårt att fatta beslutet?
– Njae, man kan inte tänka på en massa ”om” när något måste göras och jag var beredd att ta eventuella konsekvenser, säger han. Polisen var ju också så tätt inpå ifall han skulle försöka något.

Det gick ändå många tankar genom Daniels huvud om hur han skulle agera och han valde till sist att blockera vägbanan.
– Det kändes som det minst våldsamma eftersom de flesta väljer ju att inte köra in i en lastbil, säger han.

Daniel fick rätt. Bilen kördes ner i diket, men det gick sämre när föraren skulle försöka springa därifrån.
– Han kom inte så långt ut på åkern innan han ramlade och låg där och kravlade, avrundar Daniel Johansson.
Polisen på plats tackade Daniel väldigt mycket för hans insats och visat civilkurage. Vem vet vad som kunde ha hänt om färden fått fortsätta.

Den jagade mannen i 40-årsåldern, greps efter dikeskörningen och fördes enligt Gefle Dagblad till Gävle för förhör. Han är i nuläget misstänkt för grov olovlig körning, drograttfylleri och vårdslöshet i trafik.

Om artikeln

Publicerad: 2020-01-22 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Biljakt Drogfylla Gefle Dagblad Grov olovlig körning Polis Polisjakt Spikmatta Timmerbil Vårdslöshet