Köp miljödeklarerade arbetsbyxor och spara vatten

Genom att välja miljövarudeklarerade arbetsbyxor skulle Sveriges hantverkare kunna spara 3,6 miljarder liter vatten per år. Det motsvarar vattenförbrukningen i samtliga hushåll i Stockholm, Göteborg och Malmö under två veckor och är en minskning med 80 procent jämfört med traditionellt tillverkade arbetsbyxor.

Anders Hülse, vd för Fristads.
– Bra arbetskläder skyddar, men det ska inte ske på bekostnad av miljön, säger han i ett pressmeddelande. Genom att ta fram en miljödeklarerad kollektion arbetskläder vill vi på Fristads sätta en standard som hela branschen kan använda för att minska sin påverkan på miljö och klimat.

Man tar ett exempel från byggbranschen. I Sverige finns det 58 408 enmansföretag i byggbranschen. Om varje hantverkare förbrukar två par arbetsbyxor per år går det åt uppskattningsvis 4,4 miljarder liter vatten vid tillverkningen av traditionella arbetsbyxor.

Med byxor från Fristads Green skulle Sveriges hantverkare kunna spara 3,6 miljarder liter vatten per år, har de räknat ut. Det motsvarar vattenförbrukningen i samtliga hushåll i Stockholm, Göteborg och Malmö under två veckor och är en minskning med 80 procent jämfört med traditionellt tillverkade arbetsbyxor.

Färskvatten är redan i dag en bristvara i många delar av världen. Färgning av textil är den del av klädtillverkningen som kräver mest vatten. Plaggen i Fristads Green färgas med tekniken e.dye, som minskar vattenförbrukningen i färgningsprocessen med 75 procent, läser vi vidare


Arbetsplaggen i kollektionen Fristads Green, är de första kläder i världen som fått en miljövarudeklaration. De har designats för en tillverkning som minimerar användningen av vatten, material, energi och transporter. Kollektionen Fristads Green för hantverkare lanserades i september i år och består inledningsvis av byxor, två jackor och en t-shirt.

Vi frågar pr-ansvarig var plaggen tillverkas och svaret blir Asien. Då blir det långa transporter?
– Inte helt sant eftersom materialen finns där tillverkningen sker vilket ger färre transporter, säger Sofia Bennegård.

Finns det inte råmaterial i Sverige så att ni kan tillverka här istället, frågar vi råmaterialchef Lisa Rosengren.
– Jo, men vi måste även kunna hålla konkurrenskraftiga priser och flera led av tillverkning är sedan länge etablerad i Asien, bland annat den miljövänliga färgningen, säger hon. Vi har gått igenom varenda del av tillverkningen för att minska miljöpåverkan.

Fristads ligger i det som tidigare varit Sveriges textilmecka, men det var för många decennier sedan. Idag finns tillgång till både stora volymer och kompetens utomlands.
– Vi hade väldigt gärna hellre tillverkat våra produkter på hemmaplan som förr, men att som ensamt företag göra det, skulle inte vara konkurrenskraftigt. En förändring skulle förmodligen kräva lagkrav så att alla måste göra på samma sätt, avrundar Lisa Rosengren på Fristads.

Hon hoppas att allt fler företag ska ta efter tänket i tillverkningen och kanske det kan leda till en produktion på närmare håll.


Om artikeln

Publicerad: 2019-12-02 12:46
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsbyxor Färskvatten Fristads Miljödeklarerade Kläder