Skolverket noterar brister i den kommunala vuxenutbildningen till lastbilsförare. Foto: Adobe Stock

Skolverket kräver tillbaka miljoner på grund av brister i yrkesvuxutbildningar för lastbilsförare

Skolverkets kontroller visar stora brister på flera av landets förarutbildningar och kräver nu tillbaka 10,5 miljoner kronor från kommunerna. En oroande utveckling menar TYA som nu erbjuder stöd till alla yrkesvuxutbildningar efter skolverkets kontroll.

Skolverket kräver tillbaka 10,5 miljoner kronor från totalt 240 kommuner efter kontroller som visat brister i den kommunal vuxenutbildningen till lastbilsförare. Bland annat har alla eleverna inte fått det arbetsplatsförlagda lärandet (APL) som är ett villkor för att få statsbidrag.

Lasse Holm, projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, TYA.
– Som företrädare för branschen välkomnar vi Skolverkets uppföljning. Alla elever har rätt att vara välutbildade, säkra och anställningsbara när de har tagit examen och för åkeribranschen är det avgörande att eleverna är välutbildade. Just APL är en viktig och central del av utbildningen både för åkerierna och eleverna, säger han.

Utvecklingen är besvärande särskilt eftersom bristen på förare är rekordstor. Enligt TYAs årliga trendrapport har transportbranschen behov av 6 000 nya förare de närmaste 12 månaderna och 50 000 under de kommande tio åren. För att klara tillgång och efterfrågan behövs minst 4 000 utbildningsplatser inom de olika utbildningsformerna.

Lasse Holm berättar att det idag finns runt 900 platser inom yrkesvux. TYA vill att antalet platser ökar, men då krävs det också att kvaliteten på utbildningen följer med.

TYA har länge arbetat för att skolorna och branschen ska ha en god kontakt och erbjuder både förutsättningar och stöd till åkerierna för att eleverna ska få en så god APL-erfarenhet som möjligt. Nu vill TYA intensifiera det arbetet.

Lasse Holm avrundar.
– Vi kommer att höra av oss till kommuner och utbildare och erbjuda vårt stöd. Det kan vara TYA-utbildade handledare, kontakter till bra åkerier och lösningar för dokumentation.

Vi inväntar nu svar från Lasse Holm om hur situationen har kunnat uppstå och vilka bakomliggande faktorer det finns.

Om artikeln

Publicerad: 2019-10-28 10:37
Kategori: Nyheter
Taggar: APL Lastbilsförare Skolverket TYA Yrkesvux