Samaritgruppen – ideell assistans med bred kompetens

Har du fått fordonshaveri ute på vägen? Har du ett sjukt djur eller anordnar du ett event där sjukvårdspersonal behövs? Eller något annat? Samaritgruppen Småland erbjuder ett brett utbud av assistans och har personal med många kompetenser.

Samaritgruppen Småland startades 2014 av Stefan Olsson. Det första fordonet var en SAAB som tidigare gått som polisbil i Halmstad och blev den första av sitt slag i verksamheten.
– Visionen var att vi 2020 skulle ha fem fordon. Idag har vi tolv, berättar Stefan Olsson.

De erbjuder hjälp inom en mängd områden som exempelvis sjukvård vid event som fotbolls- och ishockeymatcher, motocrosstävlingar och rallyn.

Samaritgruppen består av personer med olika utbildningar. Det finns resurslärare, ambulanssjuksköterskor, montörer, lastbilschaufförer, sjuksköterskor inom psykiatrin och många fler.
– Samaritgruppen Småland genomgår även utbildningar för brand i kläder och motorrum, hjärt- och lungräddning samt defibrillering och ABC, säger Stefan vidare.

De hjälper även till med sjuka djur och har ett samarbete med Djurambulansen Sverige.
– Vi kan till exempel ta med oss ett sjukt djur och möta upp djurambulansen, men även köra djuret direkt till djurklinik eller vad som behövs, säger Stefan Olsson.

En annan vanlig syssla är att hjälpa personer som fått fordonshaveri ute på vägarna.
– Kommer vi till platsen kan vi göra de första insatserna och med våra blixtljus göra fordonet synligt för att de inte ska bli påkörda tills ”blåljusen”, bärgningskåren eller däckservice kommer, säger Stefan Olsson.


De utför inte några
bogseringsarbeten utan inväntar rätt resurser för vidare åtgärder.

Hur ofta rycker ni ut på fordonshaveri.
– Ofta, säger han direkt och tar ett extremt exempel. Under juni månad 2017 hade vi 48 sådana larm under ett dygn.
Det handlar inte bara om haveri utan även om bränslestopp, punktering och fordon som inte vill starta.

Man kommer i kontakt med Samaritgruppen dygnet runt via deras telefonnummer.
– Det fungerar som när man ringer SOS alarm och vi svarar ungefär likadant och skickar sedan den resurs som behövs, säger han, men understryker att de inte får några uppdrag av SOS och har inget samarbete med polisen idag, men kan vara behjälpliga när de kommer till en olycksplats.

Idag finns Samaritgruppen i Kronoberg (Ljungby och Hestra), Skåne (Landskrona, Tomelilla, Helsingborg) och snart har de en bil i Kungsbacka.

Vad kostar det att anlita er? Stefan Olsson ger oss ett par exempel.
– Vid event som exempelvis rallytävlingar, är utgångspriset 3 500 kronor per bil vi har på plats. Beroende av storleken på eventet, kan priset diskuteras. En insats mellan till exempel Ljungby och Hamneda kostar 250 kronor, inte mer, säger han.


De tar inte ut någon lön
utan pengarna går till Samaritgruppen Småland och används till bränsle samt annat material som inte är sponsrat.

Visst ska Samaritgruppen vara behjälpliga i mångt och mycket, men någonstans får en gräns dras.
– En dam i Ljungby ringde och ville ha hjälp att hänga upp gardiner. Ett uppdrag som inte låg riktigt i verksamhetens linje, avrundar Stefan Olsson som dock inte säger att gardinupphängning i framtiden är uteslutet.

Samaritgruppens larmcentral når du via 0702-74 34 84. Du finner dem även på Facebook.

Foto: Samaritgruppen Småland/Facebook

Om artikeln

Publicerad: 2019-09-23 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Samaritgruppen Småland Vägassistans