Foto: Skåne Save Pig Foto: Skåne Save Pig

Manifestation under en vecka utanför slakteri

”Vi har kommunikation med chaufförerna”

Idag är det sista dagen av en manifestation som pågått sedan i måndags utanför HKScan i Kristianstad. Totalt har 30-50 aktivister varit med på manifestationen under veckan. De har mött några av grisarna på de många djurtransporterna som kommer till slakteriet varje dag. Totalt dödas runt 3000 grisar per dag på slakteriet i Kristianstad.

Det har gått lugnt och fredligt till, men åtminstone en av lastbilarna har kört mot rött ljus för att undvika aktivisterna. Andra har kört i fel fil och sedan gjort en olaglig sväng för att inte aktivisterna ska kunna få ett foto eller ett kort möte med en gris.

Idag, sista dagen av manifestationen, kommer eftermiddagen att ägnas åt att städa upp på marken de hyrt under veckan där de tagit rast och ätit. De städar även hela utsidan av Scan-området som ofta är fullt med skräp, står det vidare i pressmeddelandet.

Detta är bara en vecka, men de säger de borde stå utanför slakterier 52 veckor om året för att uppmärksamma djuren och sprida empatiska budskap till allmänheten tills dess att alla slakterier har stängt, säger Liza Blomfagra, 51, från Tågarp och organisatör för Skåne Pig Save samt ledamot i styrelsen för Save Movement Sverige som bjudit in till veckans manifestation.

Till skillnad mot tidigare aktioner som andra grupper genomfört vid slakteriet i Kristianstad, är detta ingen blockad. Skåne Save Pig arbetar med manifestationer som inte riktar sig mot vare sig slakteriet som sådant eller djurbilschaufförerna.
– Vi hindrar inte lastbilarna att komma in på området, säger Liza Blomfagra när vi ringer upp henne. Manifestationen handlar om att sprida ett empatiskt budskap, att informera folk och att lyfta djuren som individer.
Liza understryker att de inte blockerar utan endast manifesterar.


Liza berättar att de har kontakt med chaufförer, även via Facebook, och enda gången de stoppar ekipagen, är när de trycker på övergångsknappen vid rödljuset.
– När fordonet stannar ger jag klartecken till våra medlemmar att gå fram för att ta foton och kanske klappa ett tryne för att ge kärlek. När ljuset slår om måste alla lämna ekipaget och jag vinkar till chauffören att allt är klart, säger hon.

Aktivisterna har hyrt anslutande mark för sitt läger där de vistats och ätit. Idag städar man upp på området.
– Den här rörelsen är internationell och manifestationerna ser likadana ut i alla länder, berättar Liza vidare.

Ni skriver att lastbilar kört mot rött och i fel fil. Om ni inte stört dem i arbetet, varför har de gjort det?
– Vi har dokumenterat flera av de uppskattningsvis 30 procenten av förare som betett sig inte bara olagligt utan även trafikfarligt, säger Liza. Dessa ekipage har medlemmar lagt upp i vår Facebookgrupp. Jag tycker det är trist att chaufförer beter sig så och vid ett tillfälle kunde en barnfamilj på väg över korsningen råkat illa ut när en chaufför körde mot rött ljus.

Liza är noga med att säga de har respekt för chaufförerna och dem som arbetar i slakteriet, men att man gjort olika val.
– Och vi hoppas kunna påverka folks val när det gäller köttätandet eftersom det inte längre finns något bra skäl att äta kött, avrundar Liza Blomfagra.

Skåne Pig Save genomförde manifestationen i samarbete med Save Movement Sverige som representeras av Martin Smedjeback som vi tidigare talat med i samband med protesterna Tomma Burar utförde vid slakteriet.


Om artikeln

Publicerad: 2019-07-19 10:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Aktivist Djurrättsaktivist Djurtransport Kristianstad Manifestation Save Movement Sverige Scan Skåne Save Pig Slakteri