Foto: Miraceti

Automatiska böter för överlast – i Tjeckien

I flera år har tjeckerna arbetat med en lösning som gör att de kan upptäcka överbelastade lastbilar på motorvägar och automatiskt utfärda böter. Starten av systemet är försenad, men på två vägar är vågen redo och kommer snart att aktiveras.

Enligt departementets talesperson är dynamiska vågar redo att startas upp inom kort på två motorvägar, enligt trans.info.

De finns på D5 och D8 och en tredje våg kommer att installeras på D35. Totalt kommer det att finnas ett dussintal sådana vågar i Tjeckien. Systemet testas nu och ska vara igång inom de närmaste tre månaderna.

Systemet registrerar vikten på fordonet som passerar över vågen. Kameran läser av registreringsskylten som sedan jämförs med vad fordonet får lov att väga.

Om en överträdelse skett, kommer de lokala myndigheterna att vidta åtgärder och transportören kommer att få böterna via posten.

Utrustningen skulle varit i drift redan 2016/2017, men det Tjeckiska väg- och motorvägsdirektoratet (RMD), lanserade fem vågar på lokala vägar först under hösten förra året.
– Detta snabba mätsystem för tung fordon på motorvägar är tekniskt mer krävande än för andra vägtyper på grund av trängseln på dessa vägar, säger Lenka Rezkova, ministeriets talesperson.

Om artikeln

Publicerad: 2019-07-29 15:20
Kategori:
Taggar: Överlaster Tjeckien Vågar Yrkestrafik