Vänsterpartiets EU-kandidat Malin Björk:

”EU:s nuvarande regelverk främjar oseriösa aktörer”

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren. Vi har kontaktat samtliga riksdagspartier i Sverige för att ta reda på vem som kommer att ”fronta” partiet i EU, i de frågor som rör vägtransportbranschen. I vår artikelserie ”EU-valet 2019” presenterar vi kandidaterna. I den här artikeln träffar du vänsterpartisten Malin Björk.

Malin Björk har själv inte arbetat direkt med transportfrågor, men frågan är både stor och viktig eftersom den handlar om bland annat arbetsvillkor och klimat som är några av de absolut viktigaste frågorna för Vänsterpartiet, säger hon till Proffs.

Hon fyller snart 47 och bor med sin sambo och två barn i Bryssel. Utanför hennes svenska hemstad Göteborg, har de en liten sommarstuga.

Björk säger att transportfrågorna är både stora och viktiga eftersom det handlar om bland annat klimat och arbetsvillkor.
– Däremot har vi flera ledamöter i EU-parlamentets vänstergrupp GUE/NGL, där Vänsterpartiet ingår, som varit aktiva i frågan, säger hon. Bland annat har min finska kollega Mirja Kyllönen, drivit på för att stoppa lönedumpning och försämrade arbetsvillkor för lastbilschaufförer i Europa.

Hennes politiska engagemang började i högskolevänstern när hon läste i Göteborg på 90-talet.
– Därefter arbetade jag i en organisation för kvinnors rättigheter i Bryssel och sedan fick jag jobb för vänstergruppen i EU-parlamentet innan jag blev parlamentariker, berättar hon.

Vad är din bästa egenskap som politiker?
– Att jag inte ger mig, säger hon. Det finns mycket som inte går åt rätt håll för oss som tror på rättvisa, jämlikhet, demokrati och rättsstat, men som vänster kan vi inte sitta och hänga med huvudet. Vi måste arbeta ännu lite hårdare och det brukar jag göra.

Det finns en energi i vänstern som hon också ser sin största styrka och hon ser sig som ärlig och redovisar sina kvitton och utgifter till skillnad från många andra politiker.
– Jag har inga extra inkomster, utan ägnar mig helt åt att representera de som lagt sin röst på mig.


Vilka är din sämsta
egenskap då?
– Jag tar varken förtroendet eller makten för given och jag lyssnar fortfarande uppmärksamt ikring mig. Kanske har jag inte varit politiker tillräckligt länge för att ha utvecklat dåliga politiker-egenskaper?

Vad anser du är vägtransportbranschens största problem idag sett ur ett svenskt perspektiv?
– Att EU:s nuvarande regelverk främjar lågprisåkerier och oseriösa aktörer. Det bidrar till social dumpning och motverkar hållbara transporter med minskade utsläpp, svarar hon.

Malin Björk nämner tre saker som hon kommer att driva om hon blir invald och det är att fortsätta som EU:s huvudförhandlare för lagförslaget om ett europeiskt kvotflyktingsystem.
– Jag vill också fortsätta vara en stark röst mot de högernationalistiska, rasistiska, kvinnofientliga och homofoba krafterna som tyvärr ser ut att ta ännu större plats efter EU-valet i maj, säger hon.

Hon vill även intensifiera kampen mot klimatförändringarna eftersom utan en planet, spelar ingen annan politik någon roll.

När vi frågar varför man ska rösta på just henne, säger hon att det viktigaste är att rösta på Vänsterpartiet för då röstar man på den tydligaste kraften mot högerextremismen och mot klimatförändringarna.
– Vi är också den tydligaste rösten för ett mer jämlikt och jämställt samhälle med schysta arbetsvillkor, för en rättvis handelspolitik och för att ta krafttag mot den enorma skatteflykten. När det gäller varför man ska rösta på just mig så tycker jag att man kan välja mig eftersom jag förhoppningsvis gjort ett bra jobb här i Bryssel under mina fem år som parlamentariker.

Hon förklarar att hon brinner särskilt för att skapa en human flyktingpolitik och ett mer feministiskt samhälle.
– Men som Vänsterpartiets enda parlamentariker har jag också arbetat med en rad andra frågor, som just nämnda handelspolitik, klimatfrågor, arbetsrätt och skatteflykt, avslutar Malin Björk.

Här kan du läsa alla artiklar som Proffs hittills har publicerat under vinjetten ”EU-valet 2019”.

Om artikeln

Publicerad: 2019-05-10 15:10
Kategori: Nyheter
Taggar: EU-valet 2019 Malin Björk Valkompass Vänsterpartiet