Buller från mutterdragare, en brummande kompressor, högljudda samtal och andra ljud, stör lugnet för dem som betalat för att vila tryggt på Rasta i Håby.Fotograf: Torkild Nørgaard Jensen

Mobil däckverkstad på Håby Rasta väcker känslor

Platschefen: ?Förmodar att de betalar?

När vintern nalkas, förvandlas delar av lastbilsparkeringen till däckverkstad för ett utländskt åkeri. Smattrande mutterdragare, brummande kompressor och högljudda samtal och andra ljud, stör lugnet för dem som betalat för att vila tryggt.

När ”däckverkstaden” öppnar på Håby Rasta nära Munkedal, vet man att vintern är nära. Torkild Nørgaard Jensen är en av många chaufförer som påverkats negativt av däckbytena och han berättar att det är polska Andersens bilar som passerar platsen och får nya däck på sina fordon.
– Redan i tisdags var jag inne på tankstationen och framförde mina synpunkter på att vi betalar för att stå lugnt och tryggt på platsen och så bedrivs det däckverkstad där, säger han och tillägger att han inte är ensam om att ha påtalat missförhållandet på platsen.

Dessa däckbyten är en återkommande företeelse som inte bara stör vilan för dem som betalat för att stå där. Den väcker också irritation över varför dessa fordon inte kan uppsöka en riktig däckverkstad som de flesta andra måste göra.

Man förstår att det inte handlar om enstaka fordon när en hel trailer kommer dit lastad med däck jämte en truck. Det enda som tycks saknas, är ett depåtält ifall det skulle regna.

Proffs ringer upp platschef Peter Stiig på Håby Rasta som förklarar att de först och främst bedriver hotell- och restaurangverksamhet och att betalningen för parkeringen går till bland annat övervakning för att man ska känna sig trygg med att parkera där.

Övervakning har man haft de senaste fem åren. Peter Stiig upplever inte att däckverksamheten påverkar parkeringsplatsen och han vet inte hur ofta och hur länge den pågår. Betalar fordonen som står där och byter däck?
– Det förmodar jag att de gör, säger han. I alla fall efter klockan 22.00.

När vi frågar om verksamheten är något de har för avsikt att stoppa, säger han att de har parkeringsvakter som håller koll på vad som pågår på platsen.
– Pågår det något olagligt polisanmäler vi det, säger Stiig. Vi har 50-60 övernattande lastbilar varje natt och vi behöver platserna till våra kunder.

Just nu verkar det endast vara polska Andersen som har denna verksamhet på platsen. Vad gör ni om det blir fler som tar efter initiativet?
– Då får vi se över hur vi kan agera eftersom parkeringsplatsen är till för våra kunder, säger han.

Har du förståelse för andra förares upprörda känslor?
– Ja, om någon blir väckt av verksamheten så har jag det, avrundar Peter Stiig.

Att vilande förare blir både störda och väckta, kan vi konstatera är fallet och vi låter Torkild Nørgaard Jensen få sista ordet och han menar att även däckverkstäder i trakten förlorar på detta.
– Dessutom tar de ditt och mitt arbete och där vi ska sova bedriver de nu däckverkstad. Detta är inte rätt, säger han avslutningsvis.

Om artikeln

Publicerad: 2017-09-29 16:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Håby Mobil däckverkstad Rasta