De fantasifullt smyckade lastbilarna gör upp om vem som är snyggast. Till 99 procent rullar de i daglig yrkestrafik till vardags. Scanian längst till vänster på bilden tillhör regerande mästaren Berthon Jönsson.Fotograf: Trailer Trucking Festival

400 utställningsbilar från 13 länder

Laddat för lastbilsfestival på Mantorp

Till helgen, fredag-lördag 25-26 augusti, arrangeras Trailer Trucking Festival, årets tyngsta lastbilsevent på den klassiska motorbanan Mantorp Park utanför Linköping. Arrangören utlovar ett späckat tvådagarsprogram där nytta förenas med nöje. 

I år är det 35 år sedan den första upplagan av Trailer Trucking Festival arrangerades just på denna plats. Där och då utsågs Nordens tuffaste lastbil.

I år är det dags igen för tävlingen ”Nordic Trophy” med 400 anmälda bilar från 13 länder i Europa: Sverige, Finland, Danmark, Norge, England, Holland, Belgien, Tyskland, Österrike, Schweiz, Polen, Tjeckien och Ungern. Det innebär nytt deltagarrekord i den prestigefyllda tävlingen om vilken lastbil som är den snyggaste!

Nordic Trophy är en tävling som värnar truckerkulturen. Det kommer att bli en färgsprakande show med fantasi­fulla motivlacker, glänsande krom, flärdfulla inredningar och finurliga byggnationer.

Tävlingen avgörs på lördagen men sparkar igång redan på fredagskvällen med en magnifik ljusshow då mörkret lagt sig.

Regerande mästare och titelförsvarare är Berthon Jönsson från Bjärnum i Skåne med sin Scania-lastbil, ett 25,25 meter långt ekipage, kallat ”Hot Rod”.

Den stora branschutställningen, som står för nyttan på festivalen, har i år samlat ett imponerande antal tunga aktörer. Även här är det ett rekordstort antal deltagare jämför med tidigare evenemang. Ett 70-tal utställare visar upp sina produkter. Alla de stora lastbilsmärkena är på plats: Scania, Volvo, Mercedes, MAN och DAF och flera av dem kommer att erbjuda besökarna möjligheten att provköra. Utöver lastbilstillverkarna ställer även påbyggare, kran- och släpvagnstillverkare, däck- och många tillbehörsföretag ut. Räkna med flera mässpremiärer under utställningen.

För publikens underhållning är det väl sörjt. Den före detta truckracingföraren och fartfenomenet Boije Ovebrink uppvisningskör sin Volvo ”Iron Knight”, världens snabbaste lastbil. Med denna bil innehar Boije världsrekordet på 1 000 meter från stående start på tiden 21,1 sekunder och med en topphastighet på 286 km/h! 13-litersmotorn med fyra dieselpumpar och fyra turbo­aggregat levererar 2 400 hästar och 6 500 Nm.

Även customkungen Svempa Bergendahl är på plats och visar upp sina senaste skapelser, bland dem showtrucken Chimera.

Utöver detta blir det bland annat V8-racing i personbilsformat då V8 Thunder Cars kör en av årets SM-deltävlingar, SM i krankörning, modellbilsutställning i form av Mini Nordic Trophy, veteranbilskortege, magnifik ljusshow, medryckande musikunderhållning av Rydell & Quick och mycket annat skoj under dagarna två.

Proffs hittar ni tillsammans med Queen of the Road i monter A13 – och självklart har vi redaktionell närvaro under båda dagarna. 

Om artikeln

Publicerad: 2017-08-24 18:43
Kategori: Nyheter
Taggar: Mantorp Mässor Nordic Trophy Trailer Trucking Festival Utställningar