Filialer till utländska företag blir bokföringsskyldiga

Utländska företag med filialer i Sverige ska bli bokföringsskyldiga här. De förtydligade reglerna ska börja gälla den 1 juli.

Det ska bli tydligare att utländska företag med filialer i Sverige är bokföringsskyldiga för sin svenska verksamhet enligt bokföringslagen. Det innebär också att de omfattas av ett straffansvar och kan dömas för bokföringsbrott om de inte uppfyller sin bokföringsskyldighet.

Att reglerna nu ändras grundar sig på en dom i Högsta domstolen, HD, som för lite drygt ett år sedan friade en företrädare för ett utländskt bolag som bedrev verksamhet i Sverige från ett åtal om bokföringsbrott.

Skälet för det HD:s beslut var att skyldigheten vad gäller just bokföring baserades på lagen om utländska filialer.

Avsikten med förslaget som riksdagen nu har sagt ja till är att förutsättningarna för att driva verksamhet i Sverige ska vara lika oavsett om företaget är svenskt eller om det är en filial till ett utländskt bolag. Det gäller även fysiska personer som är bosatta utomlands men driver verksamhet i Sverige.

Det är inte helt ovanligt att utlandsbaserade åkerier har filialer i Sverige. Det innebär att svenska myndigheter nu kan få bättre möjligheter till insyn i dessa verksamheter.

Lagändringarna börjar gälla den 1 juli.

Om artikeln

Publicerad: 2017-06-08 18:11
Kategori: Nyheter
Taggar: Bokföringsbrott Lagändring Riksdagen