Det var den här bilen som fick feministerna i Norge att förfasas över transportbranschen.Fotograf: Christian Malmin

Lastbilen som fick norrmännen att rasa

Vad är väl dieselstölder, ?yrkesförare? med falska körkort och andra olagligheter som i sin förlängning kan riskera livet på oss alla som vistas i trafiken, jämfört med en lättklädd kvinna på en hyttsida?
En avporträtterad skådespelare med ett körsbär i munnen är uppenbart det värsta som kunde inträffa...

Under onsdagen släppte tidningen Nordlys den ”chockerande nyheten” om det utländska lastbilsekipaget som enligt tidningen skapat reaktioner i ”Nordens Paris”, Tromsö. Inte på grund av saknade kättingar, dåliga däck eller manipulerade färdskrivare. Det handlar om ett ”stötande motiv” på lastbilshytten.

I artikeln står bland annat ”Under måndagskvällen observerades ett lastbilsekipage med en något annorlunda hytt på Nansenplass i Tromsö. Ekipaget, som hade en trailer med stora Kuehne + Nagel-loggor, hade en förarhytt som var prydd med en väldigt lättklädd dam. Damen hade sensuell blick och ett körsbär i munnen”.

Den sensuella damen i fråga är för övrigt en målning föreställande skådespelaren Megan Fox, som bland annat haft en av huvudrollerna i Transformersfilmerna och som blivit korad till ”Sexiest Woman in the World” år 2008 av magasinet FHM.

Tidningen Nordlys passade, inte helt förvånande, på att hämta in en kommentar om hyttmålningen av Cathrine Linn Kristiansen, som är förstekandidat till Feministiskt Initiativ, FI, i Oslo. I en intervju med tidningen säger hon att hon är ”chockad”.
– Jag tycker att det är ett gammaldags och meningslöst sätt att framställa kvinnor på. Kvinnor som blir framställda som objekt på en lastbil, vilket århundrade lever vi i, funderar hon och tillägger att bilder som den här leder till dehumanisering av, och våld mot, kvinnor.

För den som eventuellt funderar över vad FI är så är det ett politiskt parti med rötter här i Sverige, där den inte helt okända Gudrun Schyman är en av frontfigurerna. Gudrun har till exempel föreslagit en särskild mansskatt med motiveringen att det är män som är kollektivt ansvariga för våld mot kvinnor.

Nordlys har också varit i kontakt med Knut Arild Kvalheim, vd på Kuehne + Nagel i Norge. Även han verkar chockad över ”avslöjandet”.
– Det här tycker jag är helt hopplöst och jävligt sjukt. Det är trist, det ska absolut inte vara så här, säger han till tidningen.

Den polske dragbilen, som tillhör åkeriet TS Express, är en nyare treaxlad Scania med lyftbar boggi. En axelkonfiguration som lämpar sig väl för körningar i Norden. Men nu ser det ut som att det är färdigkört. Åtminstone för Kuehne + Nagel – i Norge.

När vi först uppmärksammades på den norska tidningsartikeln, visste vi inte om det här var ett försenat aprilskämt. Men så var det uppenbart inte. Motivlackerade lastbilar är en del av lastbilskulturen men det här är nog första gången som samhället ser ett airbrushmotiv som ett problem.

Nu får tidningen Nordlys stå i rampljuset för mångas ifrågasättande. Men alla tidningar som vill placera sig i det seriösa facket borde kanske ta sig en funderare över om det inte vore bättre om man satsade sina redaktionella resurser på att lyfta problemen med social dumpning, falska körkort och annat som riskerar livet på andra trafikanter – istället för att ondgöra sig över en motivlackad hytt där motivet ifråga faktiskt föreställer en livs levande skådespelare i en av världens mest kända och populära filmroller?

Eller är det möjligtvis så att den nyhetstorka som normalt brukar infinna sig i juli månad, kom till Tromsö lite tidigare i år?

Vad tycker du som läser? Kommentera gärna på Facebook! Och du – glöm inte att gilla tidningen PROFFS!

Om artikeln

Publicerad: 2015-05-21 14:20
Kategori: Nyheter
Taggar: