? Fantastiskt! Tänk så mycket pengar, och tänk så mycket medicin vi kan köpa. Tack! Tack! Tack! Lova att tacka alla som skänkt pengar via Åkarhjälpen. Det här kommer göra stor nytta, säger Edita Abrukausi på Ruguté, en liten men viktig fond som på olika sätt hjälper cancersjuka barn och dess familjer i Litauen.Fotograf: Frans Johansson/Svensk Åkeritidning

Nordiska vägtransportörer har skänkt 216 000 kronor

Julen närmar sig. På många håll lyser snön med sin frånvaro så julstämningen har sannolikt fått stryka en aning på foten av den anledningen.
Däremot tycks många i vägtransportbranschen uppenbart ändå fått "julkänslor". Givmildheten har varit stor och väldigt många har öppnat sina plånböcker för välgörande ändamål.

För några dagar sedan skrev vi om chauffören Joakim Brantvik och hans initiativ att starta en insamling i Facebookgruppen Truckers Paradise, för Musikhjälpens räkning. När vi publicerade den artikeln, hade medlemmarna i Truckers Paradise skramlat ihop 62 200 kronor. När insamlingen avslutades satt 101 250 kronor på Musikhjälpens konto.

En annan insamling är Åkarhjälpen, en insamling som startades i år. Bakom den står Svensk Åkeritidning och Hörbyåkaren Stefan Espersson. Den insamlingen avslutades den 10 december och inbringade 76 417 kronor, som oavkortat går till att hjälpa cancersjuka barn i Litauen, utan att alltså fastna i någon administration.

Även i Norge har branschfolket visat sin goda vilja. Och även i det här fallet handlar det om att ge pengar till cancersjuka barn. Norska chaufförer har sålt märken med budskapet ”Stöd norska yrkeschaufförer”, allt för att skapa uppmärksamhet för en yrkesgrupp under stark press där många arbetstillfällen är hotade. Precis som i Sverige.

Men de norska förarna hade inte för avsikt att bli rika på sin försäljning. De skänker hela överskottet, 35 000 norska kronor (cirka 38 500 svenska) till Barnstiftelsen på Rikshospitalet i Oslo, som öronmärker hela summan till ”trivselaktiviteter” för de cancersjuka barnen.

Säkert finns det fler insamlingar där chaufförer och åkare är involverade. Och säkert har branschfolket skänkt till många andra välgörande ändamål. Men i de tre fall vi nämner ovan, blir totalbeloppet 216 167 kronor.
Snacka om ”vägens riddare”!

Om artikeln

Publicerad: 2013-12-17 08:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Insamlingar Välgörenhet