EN LEGEND HAR GÅTT UR TIDEN
Den här bilden har några år på nacken, men det är antagligen så här de flesta minns Göran Likören Andersson. Fotograf: Ronny Sandberg

Göran ”Likören” Andersson är död

En profil i lastbilsbranschen, Göran "Likören" Andersson, har avlidit i sviterna efter en lunginflammation. Göran blev 76 år gammal.

Göran ”Likören” Andersson föddes in i åkarbranschen. Hans far drev eget åkeri på Gotland, men gick dessvärre bort när Göran var väldigt ung. Därefter tog hans mamma över verksamheten, som så småningom hamnade i Södertäljetrakten.

Catherine ”Cathie” Sandberg, som bland annat har skrivit boken ”Diesel & Läppstift”, kände Göran väl. Här följer några rader, signerade ”Cathie”.

Jag hade det stora nöjet att få lära känna Göran ”Likören” Andersson under min egen tid som utlandschaufför. Göran var en tvättäkta gute. Och med tanke på hans liv på resande fot kan man lätt föreställa sig det gutiska arvet. Enligt historien kan man finna ut att gutarna/goterna var det första nordiska folket att dra söderöver. De var fruktade för sin vildsinthet. Göran ”Likören” Andersson var långt ifrån fruktad, tvärtom, han var en mycket älskvärd och intressant person som jag har haft timslånga samtal med. Med sin ”mioka” lite sjungande gotländska dialekt, berättade han delar ur sin spännande livshistoria. Att han fick smeknamnet ”Likören” berodde helt enkelt på att han föredrog att smutta på en god likör istället för öl och sprit, på den tiden han körde på västsidan.

Görans första långa resa gick till Saudiarabien i maj 1975. Det föll honom så väl i smaken att han fortsatte med det. I tio års tid körde han på Iran och Irak för Skanska och ABV, men även på Kuwait och Saudi.

Göran ”Likören” Andersson var en sann levnadskonstnär. Han satt fortfarande och körde lastbil på Norge i början på 2000-talet. År 2003 drabbades han dock av en stroke, som följdes av ytterligare en tre år senare.
– Han blev inte förlamad eller så. Men det satte ju sina spår på andra sätt, förklarar Görans syster, Ann Andersson.
– Han var alldeles klar i huvudet, men allt gick ju så klart mycket långsammare.

Sina sista år tillbringade Göran på ett äldreboende i Västerås.
– Innan dess bodde han i egen lägenhet och hade hemtjänst. Och jag har försökt att sköta om honom på bästa vis. Jag har bland annat hjälpt honom med att betala räkningar.

Natten mellan lördag och söndag gick Göran bort i sviterna av en lunginflammation.
Förutom av systern Ann, sörjs Göran av sin äldre bror Gillis samt av en lång rad kollegor inom vägtransportbranschen.

En längre artikel om Göran kan du läsa i nästa nummer av Proffs, som kommer ut den 22 november.

Om artikeln

Publicerad: 2013-11-11 16:12
Kategori: Nyheter
Taggar: Dödsfall Göran "Likören"" Andersson"