Fotograf: Daimler

Daimlers första lastbil ”Made in India”

Den första BharatBenzmodellen har visats upp i Indien. Det skedde vid en presentation inför indiska journalister idag, den 4 januari, i New Deli.

Det handlar om en tung lastbil byggd på Mercedes-Benz Axor-plattform. Axor är i princip dagens Actros som är försedd med den mindre Ategohytten. Motorerna lever upp till Indiens BS III-norm i avgasutsläpp som är jämförbar med Euro III.
Det nya lastbilsmärket offentliggjordes redan för ett år sedan. Det blir det femte inom Daimler som redan omfattar Mercedes-Benz, Freightliner, Western Star och Fuso.

I början av mars kommer hela produktsortimentet mellan 6 – 49 ton att presenteras. De lätta och medeltunga modellerna blir baserade på Fuso Canter- och Fighter-serien med ursprung i Daimlers japanska dotterbolag.
– BharatBenz speglar Daimlers långsiktiga engagemang i Indien. Det är en framgångsrik samverkan av indiska teknik och tysk DNA. Det handlar om moderna lastbilar med bättre bränsleeffektivitet, förbättrade säkerhetsfunktioner och konkurrenskraftig prissättning som kommer att göra oss till en betydelsefull spelare inom den indiska lastbilsindustrin, berättade Marc Llistosella, vd och koncernchef för Daimler Indien Commercial Vehicles.

De lätta, medeltunga och tunga BharatBenz bilarna tillverkas i en ny fabrik i Oragadam nära Chennai i södra Indien. Det handlar om en investering på närmare sju miljarder kronor. Inledningsvis blir kapaciteten 36.000 lastbilar om året med möjlighet att öka till 70.000 enheter om året.

Det indiska dotterbolaget till Daimler Trucks samarbetar med mer än 450 indiska underleverantörer. Bilarna kommer att ha ett lokalt innehåll på 85 procent. I slutet av 2010 kommer BharatBenz återförsäljarnät att omfatta cirka 70 platser runt om i Indien. Daimler Financial Services India kommer att erbjuda finansiering och försäkringar för återförsäljare och deras kunder.

Indien har under senare år utvecklats till att bli världens tredje största lastbilsmarknad med en volym 2011 långt över 300.000 enheter. Enligt Andreas Renschler, Daimlers högste lastbilschef, är koncernens strategi för de nya tillväxtmarknaderna är att fungera så globalt som möjligt men också anpassa lokalt när det behövs. Nya BharatBenz  återspegla denna strategi.

Daimler India Commercial Vehicles är ett helägt dotterbolag till Daimler AG med säte i Stuttgart. Företaget, som har 1 200 anställda, hanterar även marknadsföring, försäljning och eftermarknad för Mercedes-Benz Actros lastbilar i Indien.

Om artikeln

Publicerad: 2012-01-04 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: BharatBenz Daimler Premiär