Friande dom i besiktningsmål

Roger Åströms Åkeri AB i Öjebyn har friats från misstanken att ha använt en bakgavellyft som inte genomgått återkommande besiktning.

Arbetsmiljöverket i Luleå upptäckte vid en inspektion 29 september 2010 att åkeriet använde bakgavellyften på en Scania av årsmodell 2005, trots att lyften inte genomgått föreskriven återkommande besiktning. Verket gjorde en åtalsanmälan, och i slutet av juni i år åtalades Roger Åströms Åkeri för brott mot arbetsmiljölagen. Åklagaren begärde att företaget skulle dömas att betala 20 000 kronor i företagsbot.

Lyften hade bytts, men åkeriets uppgift om när den bytts var fel. När åkeriet kontrollerade med verkstaden visade sig lyften vara utbytt ett år senare än vad som tidigare hade uppgivits. Därmed hade inte kravet på återkommande besiktning uppstått, och heller inget brott begåtts. Åklagaren lade därför ned åtalet.

Åkeriet begärde att tingsrätten skulle meddela en friande dom och ersätta företagets rättegångskostnader med 4 800 kronor. Och det har nu Luleå tingsrätt gjort.

Om artikeln

Publicerad: 2011-11-11 14:01
Kategori: Nyheter
Taggar: