Sämre säkerhet med dubbdäcksförbud

Riksdagens Utredningstjänst, RUT, har på uppdrag av riksdagsledamöterna Lars Beckman och Ulf Berg tagit fram en rapport som visar att dubbfria vint...

Riksdagens Utredningstjänst, RUT, har på uppdrag av riksdagsledamöterna Lars Beckman och Ulf Berg tagit fram en rapport som visar att dubbfria vinterdäck, även kallade friktionsdäck, är farliga att använda sommartid. Bromssträckan blir upp till 50 procent längre med friktionsdäck, jämfört med sommardäck. Vid tester som genomförts höll friktionsdäcket en hastighet på 50km/h när det bästa sommardäcket redan hade stannat. På grund av dubbdäcksförbuden i vissa städer så har fler bilister bytt till friktionsdäck i tron att de är lika bra som dubbdäck och fler och fler använder dessa däck året runt.
Tester har visat att det är lika farligt att köra med friktionsdäck sommartid som det är att köra med sommardäck på vintern.
– Jag tycker att vi politiker som beslutat om möjligheter till att införa dubbdäcksförbud borde överväga om det är så klokt ur trafiksäkerhetssynpunkt, säger Ulf Berg i en kommentar.

Om artikeln

Publicerad: 2011-08-12 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: