Halvljuset på i hela EU

En ny lag om tänt halvljus även dagtid i hela EU-området ska också gälla lastbilar och bussar från augusti 2012. Den nya lagen gäller från den...

En ny lag om tänt halvljus även dagtid i hela EU-området ska också gälla lastbilar och bussar från augusti 2012. Den nya lagen gäller från den 7 februari. Tidigare har det funnits en sådan lag i bara Sverige, Danmark och Norge.
Ett viktigt faktum är att lagen endast gäller nya bilar. Bilar som sålts innan lagen började gälla behöver alltså inte eftermontera automatiska ljus.
Europakommission menar att en lag om obligatoriskt halvljus också dagtid blir ett viktigt bidrag för att minska antalet trafikolyckor. Under 2010 dog fler än 35 000 människorna på vägarna i Europa, medan 140 000 invalidiserades.

Om artikeln

Publicerad: 2011-02-25 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: