Enorm ökning av lastbilsstölder i Danmark

Tidigare stal tjuvarna gods. Nu stjäl de hela lastbilar eller lastbilsekipage. Under förra årets första nio månader stals i Danmark hela 159 last...

Tidigare stal tjuvarna gods. Nu stjäl de hela lastbilar eller lastbilsekipage. Under förra årets första nio månader stals i Danmark hela 159 lastbilar och trailers.
– Under andra halvåret 2010 har antalet stölder formligen exploderat, säger Tommy Hansen i danska försäkringsbolaget Forsikring og Pension.
– Vi har aldrig upplevt något liknande. Under hela 2009 stals 107 lastbilar i Danmark.
Det är särskilt bilar med kylaggregat som är attraktiva och det är bara nya och väl underhållna ekipage som tjuvarna tar med sig.
I Danmark är det troligtvis östeuropeiska gangstergäng som står bakom stölderna. De danska försäkringsbolagen informerar om att lastbilar stjäls varje helg. Ofta går det till så, att tjuvarna börjar i norra Jylland med att stjäla en lastbil. Därefter kör de söderut och hittar så småningom en kyltrailer och turen går vidare söderut och så småningom österut. Man räknar med att december månad blir en rekordmånad när det gäller den här typen av stölder.
Den våldsamma ökningen har fått försäkringsbolagen att höja belöningarna. Tidigare var högsta belöningen 10 000 danska kronor när ett tips ledde till att ett stulet fordon återfanns. Högsta belöning nu är 25 000 danska kronor.
I Norge är problemet inte lika stort. Jon Berge, informationschef på försäkringsbolaget If i Norge, säger till tungt.no att de visserligen under årets första tio månader registrerade 148 stölder från lastbilar till ett värde av 7,4 miljoner kronor, men endast en lastbil och ett släp har stulits, vilket är en minskning från 2009.

Om artikeln

Publicerad: 2011-01-28 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: