Säkra rastplatser mot överfall

Statistiken när det gäller stölder från lastbilar och överfall i EU-länderna är dyster. Varje år drabbas var sjätte lastbilschaufför av ett ...

Statistiken när det gäller stölder från lastbilar och överfall i EU-länderna är dyster. Varje år drabbas var sjätte lastbilschaufför av ett överfall och värden för 8,3 miljarder euro stjäls, enligt den internationella vägtransportorganisationen IRU.
Det var bakgrunden till en EU-konferens nyligen. EU arbetar just nu med att få EU-länderna att enas om ett uttalande som ska öka uppmärksamheten på problemet och främja insatser och samarbete för att bekämpa kriminaliteten när det gäller godstransporter på väg.
Hittills har flera initiativ lanserats. Ett av dem är säkra rastplatser. I samband med tillkomsten av dess skapades pilotprojektet LABEL. Ett projekt som avslutats och resulterat i 71 säkra rastplatser i tio länder. Dessa rastplatser ska utgöra underlag för ett gemensamt europeiskt system för certifiering av rastplatser.
Tanken med detta är att bättre kunna upplysa chaufförer och åkare om kvaliteten och säkerheten på olika rastplatser och att säkra att dessa upplysningar är korrekta och uppdaterade.

Om artikeln

Publicerad: 2010-12-17 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: