Nät ska fånga ”sovande” bilister

Blinkfyrar, leverantör av bland annat vägmärken, skyltlösningar och avstängningsmateriel, lanserar en världsnyhet för att göra vägarbetsplats...

Blinkfyrar, leverantör av bland annat vägmärken, skyltlösningar och avstängningsmateriel, lanserar en världsnyhet för att göra vägarbetsplatserna säkrare, Carrest.
Carrest är ett helt nytt säkerhetssystem som består av ett nät som kan stoppa ett fordon säkert utan att föraren och passagerarna utsätts för fara, om föraren av någon anledning skulle köra in på en avstängd vägarbetsplats. Inspirationen har man fått från en produkt utvecklad för Nationella insatsstyrkan och inbromsning av flygplan.
– Om vi så bara skyddar en enda vägarbetare från att skadas eller omkomma vid en vägarbetsolycka med Carrest har vi lyckats, säger Jonas Forsvall, vd hos Blinkfyrar om nätet klarar att fånga en bil som kör i 140 km i timmen.

Som på hangarfartyg

Carrest har utvecklats i nära samarbete med Scama AB som bland annat arbetar med utrullningshinder för stridsflygplan. Tekniken som Carrest bygger på är hämtad från den inbromsningsteknik som hjälper flygplan bromsa på landningsbanan eller på stora hangarfartyg. I juli i år godkändes produkten av Trafikverket.
Att använda systemet är inte särskilt tidskrävande Hela installationen görs på mindre än 20 minuter, enligt Blinkfyrar.

Om artikeln

Publicerad: 2010-10-22 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: