Danmark kräver transittrafik i Tyskland

Den danska regeringen funderar på hur man kan säkra genomfart för längre fordonsekipage, 25,25 meter, i Tyskland, även om enskilda delstater säg...

Den danska regeringen funderar på hur man kan säkra genomfart för längre fordonsekipage, 25,25 meter, i Tyskland, även om enskilda delstater säger nej. Det är den borgerliga politikern Kristian Pihl-Lorentzen som uppmanar transportminister Hans Christian Schmidt att snabbt kontakta den tyske trafikministern Peter Ramsauer och EU:s transportkommissionär Siim Kallas. Detta som en reaktion på Nordrhein-Westfalens trafikminister Harry Kurt Voigtsbergers (SPD) beslut att 25,25 meter långa lastbilsekipage inte ska få lov att köra på ”hans” vägar.
– Vi lägger stor vikt vid att vi kan utnyttja den fulla potentialen i den långa lastbilsekipagen bland annat genom att de kan köra genom Tyskland och vidare till andra europeiska länder, säger Kristian Pihl-Lorentzen.
– Vi måste naturligtvis acceptera att man i Tyskland inte vill utnyttja de stora fördelarna med fördelarna med långa lastbilsekipage, men det är inte acceptabelt om Tyskland blockerar transitrafik med långa lastbilsekipage på vissa motorvägssträckor.
– Det är ett problem både transportekonomiskt som miljömässigt om vissa tyska delstater kan blockera sådan transittrafik, tillägger Pihl-Lorentzen.
Tysklands förbundstrafikminister Peter Ramsauer förbereder att tyskt försök med längre lastbilsekipage som ska vara 21,21 meter lång, men det är osäkert om nuvarande viktgränsen på 40 ton höjs.

Om artikeln

Publicerad: 2010-09-24 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: