Glaset som sparar bränsle

Bara ett dygn efter lanseringen var den svenskutvecklade Iphone-appen ?A glass of water? den tredje mest nedladdade gratisappen på Apples AppStore. Appen fungerar som ett virtuellt fyllt vattenglas på bilens instrumentbräda och det gäller att köra så mjukt som möjligt för att inte spilla ut ?vattnet?.

Om alla bil-, lastbils- och bussförare i Sverige körde som om de hade ett vattenglas på instrumentbrädan utan att spilla, skulle CO2-utsläppen kunna minska med över två miljoner ton per år, enligt statistiska siffror från Svenska Petroleum Institutet.
Förutom alla nedladdningar av appen, har redan över 4 000 användare aktivt registrerat sig på sajten ”nollutsläpp.se”, där man bland annat kan ladda upp sina framgångar när det gäller att köra mjukt och även utmana andra användare.
– Det är ett fantastiskt gensvar som vi har fått på utmaningen, att få Sveriges bilförare att köra mjukare och därmed spara bränsle och minska CO2-utsläppen. Förarens möjligheter att sänka bränsleförbrukningen är en minst lika viktig faktor för miljön som de tekniska framsteg som vi och flera andra biltillverkare har gjort de senaste åren, säger Ulf Winberg som är vd för Toyota i Sverige.

Appen laddas enklast ner från sajten nollutsläpp.se.

Om artikeln

Publicerad: 2010-08-20 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: