Facket vill ha lag om handsfree

För att spara tid är det många yrkeschaufförer som pratar i mobilen, sms:ar och kvitterar körorder medan de kör. Nu stämmer även Transportfack...

För att spara tid är det många yrkeschaufförer som pratar i mobilen, sms:ar och kvitterar körorder medan de kör. Nu stämmer även Transportfacket in i Motormännens krav och vill lagstifta om handsfree.
Förr i tiden fick chaufförerna en arbetsorder på kontoret och sedan satte de sig i bilen och utförde körningen. I dag är hytten fylld med olika kommunikationsmedel som alla syftar till att göra chauffören mer tillgänglig.
Detta utgör ett stressmoment och är ett stort arbetsmiljöproblem, menar Svenska Transportarbetareförbundet, skriver tidningen Arbetsliv.
– På vår senaste kongress fattade vi ett beslut om att vi ska verka för att det införs en lag om att använda handsfree vid all typ av bilkörning, säger Martin Miljeteig som är arbetsmiljöombudsman på Svenska Transportararbetareförbundet, till tidningen Arbetsliv.
På arbetsgivareorganisationen Transportgruppen uppmanar man medlemsföretagen att ta fram en policy där det tydligt framgår hur olika störningsmoment ska hanteras under färd.

Om artikeln

Publicerad: 2010-04-23 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: