EU-rapport ger stöd till smååkare

Åkare som själv kör sina fordon inom EU ska inte omfattas av EU:s regler när det gäller arbetstid. Det fastslås i en rapport som skrivits av EU-...

Åkare som själv kör sina fordon inom EU ska inte omfattas av EU:s regler när det gäller arbetstid. Det fastslås i en rapport som skrivits av EU-parlamentarikern Edit Bauer. Om rapporten klarar hela vägen genom EU-systemet innebär det att den här gruppen av åkare slipper en omfattande kontroll av deras arbetstid, bland annat hur många de sitter vid datorn och sköter administrationen. Edit Bauer ska lägga fram sin rapport för diskussion i EU-parlamentets utskott för sysselsättning i slutet av januari i år.
– Vi menar att åkare som själv kör sina fordon inte ska omfattas av arbetstidsreglerna. Om det finns de som utnyttjar systemet utan att de är åkare som problemet lösas utan att det försämrar villkoren för de seriösa åkarna, säger Søren Hyldstrup Larsen EU-chef i danska åkeriorganisationen DTL.
Rapporten ska diskuteras i utskottet varefter det ska inges ändringsförslag som ska röstas om i utskottet och senare av hela parlamentet innan frågan av avgjord.
– Varje steg när det gäller den här frågan är viktig. Därför har vi allierat om med åkeriorganisationerna i Sverige, Finland, Storbritannien, Holland, Tyskland och Frankrike, tillägger Søren Hyldstrup Larsen.

Om artikeln

Publicerad: 2010-01-29 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: