Elektroniskt system för vägavgifter

Slovakien införde den 1 januari i år ett elektroniskt system för vägavgifter som gäller lastbilar och lastbilskombinationer över 3,5 ton och for...

Slovakien införde den 1 januari i år ett elektroniskt system för vägavgifter som gäller lastbilar och lastbilskombinationer över 3,5 ton och fordon (bussar) med fler än nio säten för passagerare. Avgiften tas ut på motorvägar, expressvägar, internationella vägar (E-roads) och de vägar som kallas ”first class roads”.
Det är möjligt att välja mellan att betala i förhand eller mot faktura. I det sist nämnda faller krävs installation av en OBU (On-Board-Unit), liknande den som används för mauten i Tyskland. En sådan OBU kostar 111,90 euro per fordon.
Den 12 januari infördes en ”transitbiljett” för att förenkla övergången till det nya systemet. En sådan biljett går att köpa vid gränsövergångarna och kan användas som alternativ till OBU från till den 31 mars i år. Efter detta datum gäller endast OBU.

Om artikeln

Publicerad: 2010-01-29 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: