Dieselpartiklar farligare än man trott

En dieselmotor kan ge 100 gånger högre partikelutsläpp än motsvarande bensinmotor, och kemiska ämnen binds till nanopartiklarna, vilket ger skadl...

En dieselmotor kan ge 100 gånger högre partikelutsläpp än motsvarande bensinmotor, och kemiska ämnen binds till nanopartiklarna, vilket ger skadliga hälsoeffekter enligt Magnus Lundbäcks, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, avhandling. Astmatiker, personer med KOL och hjärt-kärlsjukdom löper ökad risk att dö i sin grundsjukdom om de utsätts för partikelföroreningar från dieselbilar. Resultatet överensstämmer med den ökade risk för hjärtinfarkt av trafikexponering som rapporterats i folkhälsoundersökningar.

Om artikeln

Publicerad: 2010-01-29 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: