MAN tappar toppchefer efter mutanklagelser

Det började med att Håkan Samuelsson i slutet av november oväntat sade upp sig från koncernchefsposten inom MAN. Strax därpå avgick VD för MAN Nutzfahrzeuge - lastbilsdivisionen inom MAN-gruppen - Anton Weimann och dagarna innan hade finanschefen Karlheinz Hornung slutat på egen begäran.

Missbrukat system

Under våren 2009 hamnade MAN Nutzfahrzeuge i hetluften anklagade för att ha skaffat order genom mutor. Lastbilsåterförsäljare ska ha missbrukat provisionssystemet så att det istället blev ett mutverktyg. Håkan Samuelsson beordrade fullständig öppenhet för myndigheternas undersökningar samtidigt som han inledde stora interna utredningar. Till exempel blev det möjligt för medarbetare att berätta om sina misstankar utan att drabbas av repressalier. Sedan dess har MAN:s säljledning bytts ut och flera nyckelpersoner bland annat inom controlling fått ta tjänstledigt.

Höga böter?

De utbetalda beloppen ska enligt den svenska ekonomisajten E24.se ligga på summor omkring 11 miljoner euro totalt, alltså över 100 miljoner svenska kronor. Den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung skrev nyligen att mutaffären kan komma att kosta MAN 300 miljoner euro, motsvarande 3,1 miljarder kronor, i böter. Något som dock MAN:s pressavdelning avfärdat som rena spekulationer.
Anton Weimann har arbetat inom MAN under 28 år. Han efterträdde Håkan Samuelsson som VD för lastbilsbolaget i januari 2005 när denne befordrades till toppjobbet inom koncernen.

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-12-18 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: