Rejäla straff för danska rattfyllon

Fyra danska lastbilschaufförer stoppades av polisen när de körde iland från färjan från Danmark i norska Risavik, efter midnatt den 27 april i ?...

Fyra danska lastbilschaufförer stoppades av polisen när de körde iland från färjan från Danmark i norska Risavik, efter midnatt den 27 april i år. Misstankarna att chaufförerna inte var nyktra gjorde att polisen tog dem med till läkaren för blodprovtagning. Detta visade att de efter en halvtimme efter körningen hade promillehalterna 1,86, 1,26, 1,12 och 0.60.
Chauffören med den högsta promillehalten dömdes till fängelse i 26 dagar och böter på 25 000 norska kronor. Han förbjöds också att köra bil i Norge under tre år.
Mannen med den nästhögsta promillehalten fick fängelse i 24 dagar och 10 000 norska kronor i böter. Han förbjöds också att köra bil i Norge under 14 månader.
De fyra är 25, 36, 41 och 48 år gamla och ingen av dem var närvarande när domarna föll nyligen i tingsrätten i Stavanger.
Till polisen berättade de fyra at de druckit alkohol på kvällen innan de gått och lagt sig. Tanken var att de tänkt köra lastbilarna i land och därefter parkera för att sova ytterligare några timmar. Domstolen trodde dem dock inte och pekar dessutom på att de inte skulle bli kvitt en så pass hög promillehalt efter bara några timmars sömn.

Om artikeln

Publicerad: 2009-11-20 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: