Ny gps-mjukvara för lastbilschaufförer

En ny mjukvara till några av Navigons gps-navigatorer är tänkt att ge lastbilschaufförer en välbehövlig avlastning i trafiken. Bland annat kommer man att kunna skapa personliga rutter i över 20 europeiska länder och söka bland 24 000 intressepunkter, så kallade points of interest. Detta inkluderar detaljerad information om bensinstationer med dygnetruntöppet, dusch- och vilutrymmen och mycket annat.

Särskilt relevant för lastbilschaufförer är information om vilka bensinstationer som erbjuder specialdrivmedel så som HGV-diesel, biodieselmix, tillsatser och HGV-pumpar. Intressepunkterna omfattar även information om de särskilda tvättautomater som används för lastbilar, maxhöjd vid rastställen och mycket mer.

Avancerade vägval

För att finna den ideala rutten, kan föraren skapa sin personliga profil innan han eller hon startar sin resa. Uppgifter om till exempel fordonets längd, vikt, höjd, bredd och maximala axeltryck matas in i enheten innan avfärd. Så fort föraren sätter sig i sitt fordon och aktiverar gps-navigatorn omvandlas informationen till rekommendationer, som till exempel förslag på alternativa rutter då ett fordon av en viss vikt eller höjd inte tillåts på en vägsträcka. På samma sätt kan information om fraktens art (ofarligt/farligt gods), avgöra vilka rutter som gps-navigatorn rekommenderar.
Den nya mjukvaran kommer att finnas tillgänglig från och med december för Navigon 6310 och 8410. Köp görs via det ordinarie återförsäljarnätet samt Navigons onlineshop.

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-11-20 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: