EU-projekt för klimatsäkrade transporter

Miljöförvaltningen, IDS och AGA Gas AB får 12 miljoner från EU till nya projektet CleanTruck. Ett projekt som ska lägga grunden för miljölastbilarnas marknadsgenombrott. Satsningen är tänkt att börja den 1 januari 2010.

– Koldioxidutsläppen från transportsektorn står idag för cirka en tredjedel av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Som ledande drivmedelsföretag vill vi ge även den tunga trafiken ett mer hållbart alternativ, säger IDS affärsområdeschef Mia Martinson.
CleanTruck går ut på att etablera tankstationer för förnybart lastbilsbränsle och att testa och demonstrera nya sorters miljölastbilar. För IDS innebär detta att den nuvarande anläggningen i Haninge/Jordbro kommer att kompletteras med både biogas och ED95 – etanol för tung trafik.
Kväve i däcken samt kyla från flytande CO2 provas också i projektet för att ytterligare minska utsläppen från godsdistribution.
– För oss betyder CleanTruck att vi går från ord till handling när det gäller flytande biogas, ett bränsle vi tror jättemycket på för tung trafik säger Ragnar Sjödahl på AGA.
CleanTruck är tänkt att pågå under fyra år, 2010-2013. Förutom de 12 EU-miljonerna står de deltagande företagen själva för 19 miljoner. Ytterligare 4 miljoner krävs för att få ihop till hela projektbudgeten på totalt cirka 35 miljoner. Projektet startar när resterande finansiering är klar, dock tidigast i januari 2010.

Om artikeln

Publicerad: 2009-11-20 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: