Volvos ESP-system ännu bättre

Förra året blev Volvo Lastvagnar först i världen med ett vidareutvecklat ESP-system, Electronic Stability Program, som stabiliserar både jämnlas...

Förra året blev Volvo Lastvagnar först i världen med ett vidareutvecklat ESP-system, Electronic Stability Program, som stabiliserar både jämnlastbil och släp. Nu lanseras en ny version som också klarar 6×2 och 4×2 jämnlastbilar med ett eller flera efterfordon. Volvos ESP-system klarar nu allt från dragbil till ekipage med flera släp. En stor fördel med den nya versionen är att den täcker in majoriteten av alla transporter av farligt gods, till exempel bränsletransporter.
Singelolyckor där lastbilen välter eller kör av vägen står för hälften av alla lastbilsolyckor där någon dödas eller skadas svårt.
– Att minska risken för vältolyckor och så kallade fällknivssituationer är en av de viktigaste åtgärderna för att minska antalet lastbilsolyckor, säger Carl-Johan Almqvist, Volvos nye trafik och produktsäkerhetschef.
ESP-systemet styrs av en dator som får information från bland annat ABS-bromsarnas hjulsensorer, styrningen och ett gyro. Med denna information som underlag kan datorn blixtsnabbt avgöra om lastbilen håller på att välta eller få sladd. ESP agerar då direkt genom att individuellt bromsa ett eller flera hjul på dragbil och släp. Systemet kan vid behov även minska gaspådraget.

Om artikeln

Publicerad: 2009-08-14 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: