Asfaltkartellen fälld i högsta instans

Marknadsdomstolen gick på Konkurrensverkets linje och fällde företagen i asfaltkartellen. De dömdes att betala de högsta böter någonsin i ett k...

Marknadsdomstolen gick på Konkurrensverkets linje och fällde företagen i asfaltkartellen. De dömdes att betala de högsta böter någonsin i ett kartellmål i Sverige.
– Domen är en seger för stat och kommuner, och ytterst skattebetalarna, som fått betala överpriser för asfaltarbeten. Byggbolagen i kartellen kom överens om priser och delade upp marknaden mellan sig. Att uppträda så på marknaden är inte acceptabelt, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
Marknadsdomstolens dom är en tydlig markering av att det är mycket allvarliga lagöverträdelser som företagen gjort sig skyldiga till. Marknadsdomstolen har därför skärpt böterna med 50 miljoner till 200 miljoner kronor för det ledande företaget i kartellen.
– Jag förutsätter att de höga böter som företagen nu ska betala ska fungera som avskräckande exempel för andra att inte ge sig in i karteller.
– Domen är en framgång. Asfaltkartellen har skott sig på konsumenternas och skattebetalarnas bekostnad. Konkurrensverkets arbete har gett resultat, säger Dan Sjöblom.
Det företag som är först med att avslöja sin medverkan i en otillåten kartell kan helt slippa böter om det samarbetar med Konkurrensverket.

Om artikeln

Publicerad: 2009-06-18 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: